UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закріплює статус РФ як агресора і окупанта: Кабмін схвалив законопроект про перехідний період для ОРДЛО і Криму

Урядовий законопроект спрямований на визначення алгоритму реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Кабінет міністрів на засіданні 4 серпня затвердив проект закону «Про засади державної політики перехідного періоду». Профільний законопроект визначає алгоритми дій держави з реінтеграції тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і Севастополя, повідомили в профільному міністерстві.

За словами віце-прем'єра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзнікова, законопроект базується на принципах ООН у частині перехідної юстиції і відповідає Копенгагенським стандартам ОБСЄ. Підставою для розробки документа стали рішення Ради національної безпеки і оборони, введені в дію указами президента.

Укладачі проекту пропонують на законодавчому рівні закріпити визначення Російської Федерації як держави агресора і держави-окупанта.

Серед ключових цілей законопроекту зазначено:

Читайте також: Реінтеграція Донбасу: як і коли починати підготовку до безпечних виборів

Законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду» розробляється з осені 2020 року. Його основне завдання - вироблення і визначення механізмів безпечної реінтеграції ОРДЛО і Криму. У червні документ направили в Венецінаскую комісію для отримання експертного висновку. За словами Олексія Резнікова, Верховна Рада може розглянути проект закону вже цієї осені.