UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроект про обов'язкову «прив'язку» мобільного номера до паспорта передано в комітети

Зокрема, так хочуть боротися з «сірим імпортом»

До комітету з питань цифрової трансформації Верховної Ради передали законопроект, який передбачає примусову «прив'язку» номерів абонентів мобільного зв'язку до паспортів їх власників. Про це йдеться в повідомленні на сайті Комітету.

У повідомленні говориться, що через стрімкий розвиток цифрової економіки ідентифікація абонентів важлива для ефективної системи захисту персональних даних користувачів. Адже зараз дуже багато хто користується інтернет-банкінгом, онлайн-замовленнями товарів і послуг. Відповідно, зростають ризики шахрайства.

«В результаті викрадення телефонів, в пам'ять яких були внесені персональні дані, виникають неприємні ситуації з банківськими рахунками», — відзначають в Комітеті.

Боротися з цим парламентарії хочуть обов'язковою реєстрацією абонентів.

Якщо приймуть цей законопроект, кожен, хто користується мобільним телефоном повинен пройти ідентифікацію шляхом укладення відповідного договору. Тим, хто цього не зробить, мобільні оператори з 1 січня 2025 року вже не будуть надавати послуги — тобто, відключать.

Читайте також: В Україні підключать 5G не раніше 2022 року - Кабмін переніс видачу ліцензій

Нагадаємо, що в Україні розглядали можливості впровадження технології віртуального мобільного номера для жителів окупованих територій.

Зокрема, Мінреінтеграціі планував використовувати сучасні телекомунікаційні платформи, в тому числі — послуги мобільних операторів, які дозволили б жителям окупованих територій за допомогою мобільного Інтернету або Wi-Fi і з використанням мобільного додатка приймати і здійснювати дзвінки (голосові та відеодзвінки), отримувати і відправляти SMS-повідомлення.