UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закарпатські угорці будуть голосувати на виборах до парламенту Угорщини

Жителям області, які мають крім українських угорські паспорти, дадуть можливість проголосувати за партійними списками.

Угорщина пропонує закарпатським угорцям проголосувати на парламентських виборах, які відбудуться у 2014 році. Про це пише Mukachevo.net.

На Закарпатті вже спостерігається активізація представників парламентських угорських партій. Минулого тижня у Берегові відбувся закритий політичний форум радикальної партії "Йоббік".

Ще влітку Ілона Палфі, керівник угорської Національної Виборчої Контори повідомила, що з 1-го серпня 2013 року розпочато реєстрацію угорців, які живуть за кордоном і не мають в Угорщині прописки.

У цілому на той момент було надіслано 233 406 листів-запрошень, необхідних для реєстрації виборців. Однак, за її словами, це не стосується угорців, які живуть у країнах, де заборонено подвійне громадянство (до них належить і Україна).

"До їхнього числа не потрапили ті закордонні угорці, які живуть у Словаччині, Австрії чи Україні, де заборонено подвійне громадянство", - повідомила Ілона Палфі.

Але додала, що угорських громадян, які живуть у цих країнах, будуть інформувати іншим чином, наприклад - через ЗМІ.

Закордонні угорці (без угорської прописки) будуть мати можливість голосувати лише за партійними списками, але не за окремих кандидатів.

Для участі у голосуванні потрібно буде зареєструватися у Національній Виборчій Конторі. Для цього потрібно заповнити спеціальний бланк і надіслати не пізніше, ніж через 15 днів до початку голосування. Є також можливість електронної реєстрації.

Далі зареєстрованим виборцям надішлють поштою пакети з передвиборчою документацією (бюлетень для голосування і бланк для ідентифікації виборця).

Палфі повідомила, що голосування за допомогою листів застосовують у 18 країнах Європейського Союзу, Сполучених Штатах і Канаді.

Угорці з подвійним громадянством, які живуть за кордоном, будуть голосувати вперше на виборах до угорського парламенту, які відбудуться навесні 2014 року.

Рішення про надання виборчого права громадянам Угорщини, які живуть за кордоном і не мають постійної прописки в країні, угорський парламент прийняв 23 грудня 2011 року. !zn

Читайте також:

"Свобода" має намір домогтися знесення пам'ятника угорським поселенцям у Закарпатті

Угорська мова стала регіональною вже у другому районі Закарпаття