UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загравання Путіна з Африкою: заявив, що вивчає їхній «мирний план» для України та запропонував зміцнювати військову співпрацю

Раніше Путін пообіцяв кільком країнам Африки "безкоштовне зерно".

Президент Росії Владімір Путін заявив африканським лідерам, що Москва «з повагою ставиться до їх мирної пропозиції щодо України та уважно її вивчає», передає Reuters.

Крім того, на саміті Росія-Африка Путін також повідомив, що Росія збільшує постачання продовольства до Африки, включно з деякими безкоштовними постачаннями зерна, про які він оголосив днем раніше, та зацікавлена у розвитку військової співпраці.

Минулого місяця африканські лідери представили свою мирну ініціативу і Путіну, і президенту України Володимиру Зеленському, але вона не знайшла підтримки у жодної зі сторін.

Читайте також: Після обіцянок Африці безкоштовного зерна Путін анонсував посилення співпраці з нею у сфері освіти

Путін спочатку вітав її, перераховуючи список претензій Росії до України та Заходу, а Зеленський відкинув ідею припинення вогню, яке залишить під контролем Росії майже п'яту частину України та дасть російським військам час для перегрупування.

На другий день саміту Путін заявив, що Росія готова безкоштовно постачати до Африки деяку кількість зброї «для зміцнення безпеки на континенті», а також тісно співпрацювати з африканськими правоохоронними та розвідувальними службами.

Він зазначив, що Росія нарощує експорт сільськогосподарської продукції та «залишиться надійним постачальником продовольства». За його словами, Москва списала Африці борги на суму $23 млрд, не уточнивши, за який період часу і не назвавши конкретні країни, про які йдеться.