UA / RU
Підтримати ZN.ua

За тиждень мітингу під Радою поліція затримала трьох чоловіків

Через інциденти під стінами парламента відкрито три кримінальні провадження.

За час акції під Верховною Радою у Києві у сутичках постраждали шість людей, а ще троє осіб були затримані поліцією. Також правоохоронці відкрили три кримінальні провадження через інциденти під стінами парламенту.

"Серед затриманих – чоловік, затриманий у перший день за ст. 208 КПКУ (Затримання уповноваженою службовою особою), чоловік, який ішов на акцію з пістолетом і гвинтівкою та учорашній, затриманий за побиття поліцейського", - розповіла речник поліції Києва Оксана Блищик, повідомляє "Українська правда".

Також до поліція зафіксувала, що під час мітингів під Верховною Радою з 17 по 23 жовтня постраждали шість людей.

"Постраждалі – це у перший день чоловік із числа активістів з травмою голови, двоє мітингарів, яким надали допомогу на місці – їм промили очі від сльозогінного газу, один нацгвардієць, який наразі у госпіталі, пізніше ще один спецпризначенець. І от тепер ще один поліцейський", - сказала речник поліції Києва.

За фактом порушень під час акції відкрито три кримінальні провадження: два за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і одне за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

У неділю ввечері під будівлею парламенту виникла чергова штовханина, внаслідок якої співробітник Подільського управління поліції отримав черепно-мозкову травму. 3а попередньою інформацією, один із учасників акції вдарив правоохоронця по голові, від чого той втратив свідомість і впав на землю.

"Щодо вчорашньої події, то ще не дана кваліфікація, але там, мабуть, теж буде 345 стаття", - підсумувала Блищик.

Нагадаємо, вранці 17 жовтня у Києві біля будівлі парламенту почалася акція "Велика політична реформа". Серед основних вимог: пропорційна система виборів у Раду за відкритими списками, скасування депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду.

19 жовтня громадські організації, що входять до оргкомітет акції "Велика політична реформа", призупинили свою участь у вуличних акціях в урядовому кварталі до наступної сесії Верховної Ради. Партія Міхеїла Саакашвілі "Рух нових сил", своєю чергою, прийняла рішення залишатися в наметовому містечку і продовжувати мітинг.

Тим часом президент України Петро Порошенко звинуватив організаторів акції у намірі дестабілізувати ситуацію в країні. На думку гаранта, усі вимоги учасників були лише "димовою завісою" для цього.

Детальніше про особливості акції "Велика політична реформа" читайте в матеріалі Тетяни Даниленко "Синтетичний майдан" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".