UA / RU
Підтримати ZN.ua

За путінські поправки проголосували тисячі недійсних паспортів

Паспортні дані виборців лежали практично у відкритому доступі.

У Москві і Нижегородській області в голосуванні за поправки до Конституції РФ взяли участь тисячі недійсних паспортів, повідомляє Meduza.

Журналістам передали інструкції для членів територіальних виборчих комісій, де було посилання на базу. Документ не містив ніяких грифів секретності та конфіденційності. Таким чином, паспортні дані виборців лежали практично у відкритому доступі.

Крім бази, в інструкції була програма, що дозволяє перевірити, чи проголосувала конкретна людина (при наявності в неї паспортних даних). Відзначається, що деякі інтернет-виборці були записані в системі двічі, а інші змогли проголосувати, хоча їхні паспорти МВС вважає недійсними.

Крім того «Медуза» перевірила всю базу в реєстрі недійсних паспортів на сайті Головного управління з питань міграції МВС Росії. З'ясувалося, що тисячі їх власників взяли участь в голосуванні.

Читайте також: Поправки до Конституції Росії: більшість тих, хто проголосував в Нью-Йорку росіян висловилися проти

1 липня в Росії відбувся федеральний референдум по внесенню поправок до Конституції. Вони передбачають так зване "обнулення" президентських термінів Путіна, і він зможе балотуватися в президенти нібито "вперше".

За даними центральної виборчої комісії Росії підтримали зміни 77,9% росіян. Голосування тривало з 25 червня по 1 липня включно.

Відзначимо, що одним з пунктів була можливість продовження президентства нинішнього глави Кремля Володимира Путіна до 2036 року, оскільки його попередні терміни вже не враховуються.

Як відомо, поправки внесла депутат від партії «Єдина Росія» Валентина Терешкова.

Детальніше про конституційні зміни в Росії читайте в статті Сергія Корсунського"Муміфікація Росії ".