UA / RU
Підтримати ZN.ua

За час правління Януковича кількість акцій протесту зросла майже на 60%

Виступи на захист своїх прав викликали співчутливе ставлення решти населення, однак без готовності активно підтримувати "чужі" інтереси.

В Україні за майже три з половиною роки президентства Віктора Януковича значно збільшилася кількість протестних акцій - з 2305 виступів у 2010 році до 3636 в 2012 році.

Як пише видання "Український тиждень", за цей час розширилася географія протестів і збільшився їхній радикалізм.

Протестні акції проходили під різними приводами, але спільна риса більшості - переважна аполітичність на початку акцій з поступовим доповненням політичних вимог, зазначає видання.

Виступу в основному були локальними - або територіально, або в розрізі соціальних груп, порушенням інтересів яких вони були викликані.

Білльшість протести об'єднує бунт проти кричущої несправедливості, як це було у Врадіївці, Миколаєві, Семиполках тощо, або захист своїх прав, як у Лисичанську, Первомайську, на акціях чорнобильців, мовних протестах.

"Такі виступи переважно викликали співчутливе ставлення решти населення, однак без готовності активно підтримувати "чужі" інтереси. Саме це давало владі змогу "вирішувати проблеми по мірі їх появи" і нейтралізувати протестні настрої, які хоча і властиві, як показують останні соціологічні дані, більшості українців (а більше третини взагалі готові взяти участь в акціях), проте вкрай фрагментовані в проявах. На відміну від, наприклад, Болгарії, Туреччині, Бразилії чи Єгипту, де факторів для мобілізації сотень тисяч мітингувальників було не більше, ніж в Україні", - йдеться в статті. !zn

Читайте також:

Соціологи рекомендували забути про акції протесту до осені

Лише 3,5% українців готові протестувати проти згортання демократії

Чверть українців готова вийти на акції протесту, кожен десятий - обов'язково