UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ющенко розповів, чому при ньому не було розкрито справу Гонгадзе

Третій президент України Віктор Ющенко заявив, що контролював справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе "скільки міг". Про це він сказав увечері 31 березня в ефірі телеканалу ТВі.

"До 2005 року ми не мали ніякого прогресу ні з того, хто його вбив, ні з того, хто його замовив. І коли я прийшов, перша нарада з Генпрокуратурою у мене була присвячена п'яти справах, одна з них Георгій Гонгадзе. Для мене це була справа честі ", - сказав В. Ющенко.
Він уточнив, що за два з половиною року у цій справі було передано до суду "та частина, яка стосується вбивць, висунули конкретне обвинувачення щодо цих людей, суд розглянув, кримінальне переслідування Генпрокуратурою задоволено, ці вбивці посаджені у в'язницю".
"За перші три роки ми справилися з першою частиною проблеми вбивства Гії Гонгадзе. Ми дізналися, довели і судом прийняли рішення щодо вбивць", - додав він.
"Але друге питання складніше, воно насамперед правове, але також і політичне, хто стояв за цим убивством. І тому за відсутності Кравченка, основного фігуранта цієї справи, без Пукача (а у нас тоді Пукача не було, ми отримали за сім чи шість місяців до закінчення добровільну явку Пукача) все, що стосувалося другої частини слідства, скільки міг, 3-4 місяці, я контролював ", - заявив В. Ющенко.
Він зазначив, що довіряє "плівкам Мельниченка" і вітає "такого роду кроки, як доведення до кінця справи Гонгадзе", однак він не вірить у те, що Л. Кучма давав вказівку вбити Г. Гонгадзе.
Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Л. Кучми у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Записи М. Мельниченка визнано речовими доказами в цій справі.
За матеріалами: Українська правда