UA / RU
Підтримати ZN.ua

Юристи Порошенка запевняють, що бізнес президента переданий у "сліпий траст"

Глава держави не задекларував офшорну компанію, так як при її створенні була допущена технічна помилка.

Договір про передачу бізнес-активів президента України Петра Порошенка у "сліпий траст" (blind trust) був підписаний 14 січня 2015 року. Угода не може бути розірвана, поки Порошенко є главою держави.

Про це керуючий директор інвесткомпанії ICU, фінансовий радник президента Макар Пасенюк і старший радник юридичної фірми "Авеллум", юридичний радник глави держави Вадим Медведєв повідомили журналістам у Києві в понеділок, 4 квітня.

"У цьому договорі чітко передбачено, що траст є безвідкличним, тобто ця компанія не може самовільно його скасувати. І друге – там передбачено, що траст сформований на стандарті "сліпого трасту": тобто, вигодонабувачі трасту не мають права одержувати від управителя будь-яких осіб, пов'язаних із трастом, інформацію про активи цього трасту і про те, що в ньому відбувається", – пояснив Медведєв.

Юридичний радник глави держави додав, що договір не може бути розірваний, поки Порошенко є президентом України.

За словами радників Порошенко, вони поки що не можуть озвучити більш детальну інформацію щодо умов угоди.

Пасенюк, в свою чергу, спрогнозував, що найближчим часом інформація про професійного управителя буде офіційно оприлюднена.

Читайте також: Transparency International запропонувала заборонити офшори

Коментуючи відсутність у декларації Порошенка інформації про створення Prime Asset Partners Limited (BVI), Медведєв пояснив, що компанія спочатку помилково була створена з номінальною вартістю акції 1 долар США

"На жаль, це було технічною помилкою, тому що для існування структури не планувалося ніяких безпосередніх виплат для акціонера. Наступного дня після створення помилку було виправлено, і акції були перевипущені без номінальної вартості", – пояснив юридичний радник і продемонстрував відповідний сертифікат. Медведєв пояснив, що в такому випадку відсутня необхідність отримання індивідуальної ліцензії Нацбанку України, так як капітал з країни не виводиться.

Медведєв і Пасенюк підкреслили, що вони у своїх відповідях попереджали журналістів-розслідувачів про те, що ті не володіють повною інформацією про компанії Порошенка, зареєстровані в офшорних юрисдикціях.

Юридичний радник президента нагадав, що згідно з рішенням Конституційного суду, наявність компанії у власності у державного службовця не є підприємницькою діяльністю, однак законодавство про корупцію для усунення конфлікту інтересів передбачає передачу її в управління. Цей крок Порошенка давно здійснив, об'єднавши свої активи в корпоративному інвестфонді "Прайм Ессетс Кепітал", якою управляє українська компанія "Ф'южн Капітал Партнерз".

У разі зняття виплати "Рошеном" дивідендів та зняття валютних обмежень ці кошти і після набрання чинності трастового договору будуть надходити у фонд "Прайм Ессетс Кепітал" з відповідним оподаткуванням.

Крім того, Медведєв і Пасенюк запевнили, що у відповідності до нового закону про електронне декларування вся ця інформація про активи Порошенко, в тому числі про його офшорні компанії, буде належним чином заявлена.

Читайте також: Порошенко прокоментував скандал з панамськими офшорами

3

квітня Центр досліджень корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками і відомими спортсменами.

Зокрема, у матеріалах йдеться, що президент України Петро Порошенко у 2014 році створив три офшорні компанії. Представники президента України пояснили, що офшори йому були потрібні для передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.

У Національному антикорупційному бюро України вже заявили, що за законом не можуть починати досудове розслідування щодо чинного президента.

ГПУ не знайшла складу злочину в матеріалах журналістського розслідування щодо офшорних фірм Порошенко.