UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз наполягає, щоб Тимошенко звільнили до листопада

Посол ЄС нагадав, що проблема вибіркового правосуддя в Україні залишається невирішеною. Це ставить під загрозу підписання Угоди про асоціацію.

Звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко з-за ґрат залишається однією з умов для запланованого на листопад підписання Угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський в ефірі 5 каналу.

"Зараз залишається найбільш важливе питання - це перебування у в'язниці Юлії Тимошенко. Ми дуже сподіваємося, що це питання буде вирішено до часу проведення саміту у Вільнюсі", - цитує посла офіційний сайт Тимошенко.

"Ми можемо сказати, що прогрес був здійснений, однак поки ще не були вирішені всі проблеми, які повинні бути вирішені до підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі", - сказав Томбінський.

Сьогодні Євросоюз відмовив Україні в підписанні угоди про асоціацію - Томбінський

Представник Євросоюзу в Україні нагадав, що проблемою вибіркового правосуддя з європейської сторони займається місія Європарламенту в складі екс-голови Європарламенту Пета Кокса та колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського.

"Ця місія продовжується і у них є надія, що ті питання, які стосуються вибіркового правосуддя і які досі не були вирішені, вони будуть вирішені на шляху до саміту Східного партнерства у Вільнюсі", - зазначив він.

Томбінський також вважає, що рішення Євросуду з прав людини у справі "Тимошенко проти України" не може бути предметом політичних дискусій.

"Я б радив усім ознайомитися повністю з рішенням Європейського суду. Там чітко вказано, що були порушення положень конвенції з прав людини і особливо статті 18. Кожне порушення - це порушення, і не повинно бути політичних дискусій на тему, що це означає", - наполягає дипломат.

Голова представництва ЄС підкреслив, що влада України має виконати рішення Євросуду з прав людини. "Я хочу нагадати про заяву, яку було зроблено після саміту Україна - ЄС 25 лютого, в якій зазначалося, що будь-яке рішення Євросуду буде повністю виконано та впроваджено", - наголосив він.

Нагадаємо, що згідно з вимогою ЄС, українська влада повинна продемонструвати відчутний прогрес у вирішенні таких проблем: виборчого законодавства, вибіркового правосуддя та імплементації реформ, закладених на порядку денному асоціації.

Брюссель неодноразово закликав Київ звільнити екс-прем'єра Тимошенко і колишнього главу МВС Юрія Луценка. Луценко був помилуваний 7 квітня президентом Віктором Януковичем. Європейські політики сприйняли це зі схваленням, але висловили надію, що Україна також перегляне справу Тимошенко.

Проте глава українського МЗС Леонід Кожара під час свого нещодавнього візиту до Лондона заявив, що українська влада не може втручатися в "верховенство закону" і не планує звільняти Тимошенко, а "одна кримінальна справа" не повинна зруйнувати відносини України з ЄС. !zn

Читайте також:

Європа не стане чекати, якщо Київ затягне виконання вимог щодо асоціації

Євросоюз нагадав Україні, над чим потрібно працювати для асоціації

Єврокомісія прийняла рішення про підписання асоціації з Україною