UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз нагадав Україні, над чим потрібно працювати для асоціації

В ЄС готові підписати угоду про асоціацію, проте чекають від України покращень у проблемних сферах.

Комісар з питань політики розширення Європейського союзу Штефан Фюле вважає, що Україна вже зробила кроки, щоб виправдати очікування Євросоюзу, однак ще багато чого потрібно зробити в цьому напрямку. Про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Зараз ми бачимо певний прогрес з української сторони на всіх трьох ділянках, включаючи політично мотивоване судочинстве. Звільнення Луценка і Філіпчука - це крок у правильному напрямку. Однак ще багато що належить зробити, включаючи гарантії, що не буде повторення цього феномена", - заявив Фюле.

"Ми ніколи не відкладали на потім кінцевий термін (для Києва). Міністри закордонних справ ЄС у грудні дуже чітко заявили, що готові підписати угоду про асоціацію на листопадовому Вільнюському саміті. Однак вони недвозначно вказали на три сфери, в яких вони очікують рішень від України шляхом послідовних і очевидних зусиль", - сказав єврокомісар, додавши, що мова йде про вибіркове судочинство, програму реформ і виборче законодавство.

Говорячи про саміт "Східного партнерства", який має відбутися наприкінці листопада у столиці Литви, єврокомісар звернув увагу на те, що права людини, верховенство права і засадничі свободи - це фундамент цієї ініціативи.

За його словами, це визначили і це підкреслювали попередні саміти "Східного партнерства" у Празі та Варшаві, і саме на цих аспектах буде ґрунтуватися і нинішній Вільнюський саміт. Тому, ближче до цієї зустрічі країни ЄС визначаться щодо долі угоди про асоціацію з Україною.

"Зараз ми зосереджені на дуже регулярних обмінах думками і співробітництві з українською стороною, - зазначив Фюле. - Вони вже мають рішення уряду щодо виконання наших умов. Президент має підтримати рішення і з інших важливих справ, а також там створили координаційний орган, який займається виконанням цих очікувань. Місія президентів Кокса і Кваснєвського також працює з українською владою дуже інтенсивно. З нашого боку зроблено все для того, щоб були створені умови для підписання цієї новаторської угоди між Україною і ЄС", - резюмує комісар з питань політики сусідства та розширення Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Леонід Кожара висловив надію, що 15 травня Єврокомісія дасть "зелене світло" для підписання угоди. !zn

Читайте також:

МЗС сподівається, що Єврокомісія 15 травня дасть "зелене світло" асоціації з ЄС, незважаючи на справу Тимошенко

Єврокомісар Фюле зазначив Києву на невирішені питання, що потребують уваги

РНБО відзвітує перед Януковичем про успіхи у сфері євроінтеграції