UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейська партія звинуватила Росію у тиску на країни Східного партнерства

Європейська народна партія ухвалила резолюцію, в якій закликає Росію припинити "маніпуляції і шантаж" щодо країн Східного партнерства і підкреслює "відповідальність ЄС за захист" своїх партнерів.

Нездатність Європейського Союзу адекватно реагувати на поведінку Росії може спровокувати подальше посилення тиску на країни "Східного партнерства". Про це йдеться у резолюції "Про російський тиск на країни Східного партнерства", прийнятій у Брюсселі на політичній асамблеї Європейської народної партії.

"І Європейська комісія, і Зовнішня Європейська служба повинні зайняти більш сильні позиції. Нездатність ЄС адекватно реагувати на поведінку Росії може спровокувати подальше посилення тиску з боку Росії щодо країн "Східного партнерства", з негативними наслідками для майбутнього розвитку "Східного партнерства", - заявляє ЄНП.

В ЄНП вважають, що керівництво Росії використовує Євразійський союз, як інструмент, направлений на запобігання поглибленню інтеграції сусідніх країн з Європою з метою утримати їх як російських держав-сателітів".

"Послідовне розширення ЄС привело країни "Східного партнерства" ближче до ЄС, і їхня безпека, стабільність і процвітання все більше впливають на ЄС. ЄНП переконана, що це неприйнятна поведінка Росії буде мати негативний вплив на відносини Росії та ЄС", - йдеться в резолюції.

У зв'язку з цим Європейська народна партія "настійно закликає Російську Федерацію припинити використання маніпуляцій і шантажу і застосовувати принцип суверенної рівності, невтручання у внутрішні справи і доброї співпраці між державами".

ЄНП також засуджує "тиск, що чиниться Росією на уряд Вірменії, і жалкує про рішення президента Вірменії приєднатися до Митного союзу, що підриває досягнення Вірменії в напрямку ЄС".

У той же час партія висловлює рішучу підтримку України та Молдови, які, незважаючи на тиск, продовжують реалізовувати порядок денний європейської інтеграції.

У цьому зв'язку ЄНП закликає президента України Віктора Януковича виконати необхідні критерії, які дозволять ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною у Вільнюсі на саміті "Східного партнерства" у листопаді.

Нагадаємо, що 3 вересня президент республіки Вірменія Серж Саргсян заявив, що Вірменія вирішила вступити до Митного союзу, а потім брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу.

Пізніше міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічус заявив, що Вірменія заблокувала свою можливість створити зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, оголосивши про бажання приєднатися до Митного союзу. !zn

Читайте також:

Європарламент обговорить питання тиску Росії на країни Східного партнерства

Вступ Вірменії до Митного союзу зробить неможливою ЗВТ з Євросоюзом

Після підписання угоди з ЄС Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером