UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент вирішить долю асоціації з Україною 15 жовтня - після звіту місії про справу Тимошенко

Якщо Моніторингова місія Кокса - Кванєвского не дасть позитивного звіту 15 жовтня в Європарламенті, в України в питанні про підписання угоди про асоціацію "буде проблема".

Європарламент буде приймати рішення про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС після заслуховування доповіді спостережної місії Кокса-Кваснєвського.

Про це заявив голова комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту Елмар Брок під час 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі "Україна і світ в епоху змін: фактори успіху" в суботу, 21 вересня.

"Ми сказали з самого початку - ми повинні до підписання виконати всі вимоги. Одне питання - вибіркове судочинство у випадку з Юлією Тимошенко. Якщо пан Кокс і пан Кваснєвський не зможуть позитивно відзвітувати 15 жовтня в Європарламенті, тоді буде у нас проблема", - сказав Брок, якого цитує прес-служба Юлії Тимошенко.

На його думку, є можливості і час для вирішення справи Ю.Тимошенко. "Ще може бути рішення, яке допоможе підписати вільнюському угоду", - вважає євродепутат.

Напередодні міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле і Брок після зустрічі з президентом України Віктором Януковичем оприлюднили спільну заяву, в якій підкреслили необхідність досягнення прогресу у вирішенні справи Ю.Тимошенко до саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

"Ми підкреслили особливу важливість прогресу у виборчому законодавстві, законодавстві щодо Генеральної прокуратури і щодо справи Юлії Тимошенко", - йдеться в заяві.

- Януковичу офіційно оголосили про необхідність вирішити справу Тимошенко для асоціації з ЄС

П.Кокс та А.Кваснєвський стали спостерігачами від Європейського парламенту в судових процесах над екс-прем'єром України Юлією Тимошенко і розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості були досягнуті між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Пізніше їх мандат був розширений: крім справ Тимошенко, вони також спостерігали за справами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка.

18 квітня 2013 року доповідь місії обговорювалася в Страсбурзі в рамках засідання Конференції президентів Європейського парламенту. Як повідомив президент ЄП Мартін Шульц, за підсумками дискусії було прийнято рішення про продовження місії до вересня цього року.

П.Кокс на зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим 21 вересня припустив, що робота моніторингової місії Європарламенту може бути продовжена. !zn


Читайте також:

Президенти Литви та України посперечалися через вартість газу і Тимошенко

Євросоюз поставив асоціацію з Україною в залежність від звільнення Тимошенко

Єврокомісар Фюле нагадав Україні про проблему виборчого правосуддя

Янукович вважає, що звільнення Тимошенко залежить від неї самої