UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент має намір закликати Росію утриматися від тиску на країни Східного партнерства

Європарламент у четвер розгляне проект спільної резолюції всіх політичних груп "Про тиск, тиск Росії на країни Східного партнерства, у контексті майбутнього саміту Східного партнерства у Вільнюсі".

Європейський парламент має намір закликати ЄС вжити конкретних заходів для підтримки країн Східного партнерства, і буде переконувати Росію, що європейська інтеграція країн об'єднання - в їх інтересах.

про це Йдеться в проекті спільної резолюції всіх політичних груп Європейського парламенту "Про тиск, тиск Росії на країни Східного партнерства, у контексті майбутнього саміту Східного партнерства у Вільнюсі".

Проект опублікований на сайті Європейського парламенту (ЄП) і буде винесений на голосування в четвер.

"(ЄП) підкреслює відповідальність ЄС захистити країни Східного партнерства, які були схильні до відкритого, тривожного і зростаючому тиску Росії, спрямованому на те, щоб утримати їх від асоціації з ЄС, і просить Європейську комісію і Раду ЄС виступити з конкретними і ефективними заходами для підтримки країн-партнерів", - йдеться у проекті резолюції.

Крім того, ЄП пропонує нагадати, що Угоди про асоціацію спрямовані на підвищення конкурентоспроможності, економічного виробництва і продуктивності країн-партнерів. У проекті зазначено, що економічна співпраця країн Східного партнерства з Росією вигідно для всіх зацікавлених сторін, а всі торговельні суперечки повинні бути вирішені у відповідності з правилами та зобов'язаннями, прийнятими в рамках СОТ.

"ЄС готовий допомогти партнерам в їхніх зусиллях по інтеграції шляхом тимчасового застосування відповідних частин Угоди про асоціацію та глибоку і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з моменту його підписання; розморозити після підписання або парафування відстрочені кредити та програми допомоги, продовжувати вживати заходи, спрямовані на спрощення візового режиму та перспектива запровадження безвізового режиму", - зазначено в проекті резолюції.

Європарламенту також пропонується висловитися щодо того, що подальші політичні і економічні реформи в цих країнах на основі цінностей і стандартів ЄС, "в кінцевому рахунку, у власних інтересах Росії, так як це розширить зону стабільності, процвітання і співробітництва на своїх кордонах; а також нагадати про запрошення ЄС Росії внести свій внесок у цей процес за допомогою конструктивного взаємодія з країнами Східного партнерства".

"(ЄП) рішуче підкреслює, що вільний вибір країн Східного партнерства, який ні в якому разі не впливає негативно на торгівлю з Росією, не повинен змушувати їх стикатися з такими наслідками, як торговельні заходи, візова політика, мобільність працівників, втручання в заморожені конфлікти та інші, причому рішуче відкидає підхід гри в нульову суму, як парадигму ЄС та відносин Росії з країнами Східного партнерства", - йдеться в проекті резолюції.

Також в проекті документа міститься заклик до Єврокомісії та Зовнішньої служби ЄС розглядати ці події як такі, що "виходять за межі суто вимірювання торгівлі, яка є всього лише прикриття для волаючого політичного тиску, діяти і захищати партнерів ЄС, посилаючи сильний сигнал підтримки для всіх країн Східного партнерства у їх європейському прагнення і виборі".

Крім того, в проекті міститься положення про рішучої підтримки Європарламенту парафування або підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі з тими країнами Східного партнерства, які готові і можуть це зробити при умові виконання вимог".

"(ЄП) вважає, що це додасть новий імпульс поступової інтеграції та істотного поглиблення відносин, тим самим відповідаючи на їхні європейські прагнення; закликає у цьому відношенні країни Східного партнерства продовжувати та активізувати свої зусилля у вирішенні сьогоднішніх проблем напередодні саміту Східного партнерства, і не піддаватися оказываемому на них тиску", - йдеться в проекті документа.

У проекті резолюції також зазначено, що принципи рівності та поваги прав, властивих суверенітету, невтручання у внутрішні справи, хороше співробітництво між державами й сумлінне виконання зобов'язань в рамках міжнародного права, узгоджених у рамках Гельсінської угоди, є основою міжнародних відносин між незалежними державами і, як такі, не повинні ні в якому разі порушуватися.

У цьому зв'язку Європарламенту пропонується висловити жаль у зв'язку з тим, що по мірі наближення Вільнюського саміту Східного партнерства на країни Східного партнерства, які наближаються до підписання або парафування Угод про асоціацію, "виявляються різні види тиску".

"(ЄП) вважає це тиском неприйнятним; вважає, що крім того, що поступова інтеграція країн-партнерів з ЄС відповідає їх прагненню до добросусідським відносинам з Росією, і закликає Росію утриматися від тиску на східних партнерів, і в повній мірі поважати їх суверенне право слідувати своїм власним політичного вибору", - йдеться в проекті резолюції. !zn

Читайте також:

Європейська народна партія звинуватила Росію в тиску на країни Східного партнерства

Європарламент обговорить питання тиску Росії на країни Східного партнерства

Литва хоче зупинити дрейф країн Східного партнерства у бік Митного союзу

Євросоюз чекає від України "приємного сюрпризу" у справі Тимошенко