UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євромайдан вимагає проведення позачергової Ради для прийняття євроінтеграційних законів

У разі неспроможності Верховної Ради прийняти необхідні закони, відмови парламентської більшості голосувати за них, учасники Євромайдана прийняли рішення добиватися розпуску парламенту і проведення позачергових виборів народних депутатів.

На народному віче "За європейську Україну!" в Києві в неділю, 24 листопада була прийнята резолюція з вимогою проведення 27 листопада 2013 року позачергової сесії Верховної Ради, на якій потрібно терміново розглянути і прийняти всі необхідні євроінтеграційні закони, в тому числі про лікування засуджених за кордоном та про прокуратуру.

Відповідне звернення трьох опозиційних фракцій і необхідні підписи вже передані в Раду.

"У разі неспроможності Верховної Ради прийняти необхідні закони, відмови парламентської більшості голосувати за них, добиватися розпуску парламенту і проведення позачергових виборів народних депутатів України", - йдеться в докуменете.

У резолюції також міститься рішення вимагати відставки уряду Миколи Азарова за зраду національних інтересів і прийняття рішення про відмову від курсу на європейську інтеграцію".

Крім того, в резолюції передбачається вимагати від президента Віктора Януковича негайно скасувати рішення уряду, припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко, відновити курс на європейську інтеграцію і підписати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на вільнюському саміті "Східного партнерства".

"У разі відмови президента виконати свої конституційні обов'язки й непідписання Угоди, домагатися імпічменту президенту Януковичу за державну зраду, зрив підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і закликати всі демократичні країни світу негайно застосувати персональні санкції проти Януковича та представників його корумпованого режиму", - йдеться в документі.

Також у резолюції міститься рішення звернутися до керівників Європейського Союзу, глав держав і урядів всіх 28 країн-його членів із закликом не закривати двері для України в Європу, створити умови для підписання Угоди про асоціацію після зміни влади в країні.

Як відомо, Кабмін вирішив призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію 21 листопада. Уряд мотивував своє рішення відсутністю гарантій ЄС компенсувати збитки від скорочення торгівлі з СНД.

Радник Януковича Андрій Гончарук повідомив, що візит президента України на саміт Східного партнерства залишається у планах глави держави. Також радник додав, що "незважаючи на призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, візит Януковича до Вільнюса не втрачає сенсу".

У свою чергу, лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Віктора Януковича не чекають на саміті і тому замість нього в Вільнюс поїдуть лідери опозиції - Віталій Кличко, Олег Тягнибок і він. "Віктор Янукович у Вільнюс не їде, ми втрьох їдемо в Вільнюс", - сказав Яценюк 21 листопада.

Пізніше представник президента в парламенті, нардеп-регіонал Юрій Мірошниченко заявив, що глава держави прийме рішення про свою участь в саміті Східного партнерства у Вільнюсі після того, як "вислухає аргументи". !zn

Читайте також:

Луценко закликав мітингувальників стояти до 29 листопада заблокувати парламент

Тимошенко закликала учасників Євромайдана завершити розпочате Помаранчевою революцією

Більше 100 тисяч людей на Євромайдані в Києві вимагають асоціацію з ЄС

Учасники євроінтеграційної ходи знесли намет комуністів біля пам'ятника Леніну в Києві