UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС не скасує санкції з Росії через звільнення Савченко – дипломат

Україна не обіцяла Росії нічого, крім двох ГРУшників.

Звільнення Надії Савченко не стане приводом для ЄС зняти санкції з Росії. Про це заявив посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

"Ні, нічого крім Єрофєєва і Александрова ми Росії в обмін на Савченко не обіцяли", – написав дипломат на своїй сторінці в "Фейсбуці" і зазначив, що в ЄС звільнення Савченко не сприймають, як привід пом'якшувати санкції проти РФ.

Кулеба також висловив упевненість, що звільнення Надії Савченко Україною разом з іноземними партнерами – "це привід пишатися і рухатися вперед".

Він також підкреслив, що звільнення Савченко є прецедентом, який був необхідний для повернення інших українських в'язнів з Росії.

"Просто подумайте, що вони зараз відчувають, знаючи, що звільнення можливе. "Моя країна мене не кине" – звільнення Савченко підтверджує ці слова Сенцова", – впевнений Дмитро Кулеба.

Читайте також: Звільнення Савченко повинно стати стимулом для повної реалізації Мінських угод – Керрі

Нагадаємо, що 25 травня Україна і Росія обміняли спецназівців ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова і українську льотчицю Надію Савченко. Президенти двох країн підписали укази про помилування. З проханням про помилування Єрофєєва і Александрова виступили їхні адвокати. Савченко ще 23 травня заборонила своїм адвокатам подавати прохання про помилування.

DT.UA проаналізувало останні заяви української льотчиці, незаконно засудженої в РФ. Висновок, який можна зробити - схоже на те, що скоро в Україні з'явиться впливовий політик нової генерації. Читайте про те, що збирається робити Савченко в Україні у нашому матеріалі.

Нагадаємо, що Савченко була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року, і перевезена через кордон в Росію.

22 березня 2016 року, після винесення в Росії вироку незаконно утримуваної Надії Савченко, президент Петро Порошенко заявив про готовність обміняти ГРУшників Александрова і Єрофєєва на Савченко, якщо Путін стримає слово. У той же час глава держави підкреслив, що Україна не визнає обвинувальний вирок української льотчиці.

Відомо, що раніше Савченко відмовилася від обміну на російських військових.