UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС наполягає на доопрацюванні "безвізового" закону про електронні декларації

Посол ЄС в Україні Томбінський вітає прийняття Радою "безвізових" законів.

Голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський прокоментував ухвалення Верховною Радою серії "безвізових" законів.

"Я вітаю прийняття у другому читанні законів про агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (4056), про арешт майна та спеціальну конфіскацію (4054) та про прокуратуру (4055)", - йдеться в заяві Томбінського на сторінці посольства у Facebook.

Європейський посол підкреслив, що логічним завершенням процесу стане "приведення закону про електронні декларації (3755) у відповідність до міжнародних стандартів". При цьому він закликає українську сторону прискорити призначення членів Нацагентства з питань запобігання корупції (НАПК) для того, щоб ця структура почала активну роботу вже в I-му кварталі 2016 року.

Читайте також: Парубій назвав нову дату запровадження безвізового режиму з ЄС

18 лютого Рада не підтримала скасування ухваленого напередодні закону про електронне декларування майна та доходів чиновників, який був більш м'яким порівняно з початковим проектом.

16 лютого Верховна Рада повернула електронне декларування для чиновників в 2016 році, проте істотно пом'якшила його вимоги.

Раніше Томбінський також розкритикував прийнятий закон "Про електронні декларації" (№3755), який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим керівництвом України".

"Потрібно вдатися до негайних дій, аби створити ефективну систему перевірки декларування статків і забезпечити спроможність виконання своїх обов'язків Національною агенцією із питання запобігання корупції, спрямованих на перешкоджання та викриття корупції", - наголосив він.