UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович запропонував гарантувати українцям право на відмову від отримання біопаспортов за релігійними переконаннями

Проти закону про біопаспортов виступили представники Церкви, громадських правозахисних організацій. Президент врахував їх думку, запропонував гарантувати право на відмову від отримання біометричних паспортів з релігійних причин.

Президент України Віктор Янукович вніс на розгляд парламенту свої пропозиції до закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр", якими запропонував гарантувати право на відмову від отримання біометричних паспортів з релігійних причин. Про це йдеться у пропозиціях глави держави до закону, текст яких опублікований на офіційному інтернет-порталі Верховної Ради.

"Закон лише декларує право осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації в безконтактний електронний носій, імплантований у відповідні бланки документів. Такий підхід не узгоджується з нормами статті 35 Конституції України, які гарантують кожній людині і громадянину право на свободу світогляду і віросповідання", - йдеться у пропозиціях Януковича.

- Янукович ветував закон про біометричні паспорти


У зв'язку з цим, глава держави запропонував викласти відповідну статтю в такому вигляді: "
Особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації в безконтактного електронного носія, імплантований у відповідний бланк документа, гарантується право на відмова від отримання такого документа або від внесення інформації в безконтактного електронного носія. Таке право реалізується шляхом подачі заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить безконтактний електронний носій, або від внесення інформації в такого носія. В цьому випадку особі в порядку і строки, встановлені Кабінетом міністрів України, видається відповідний документ, який не містить безконтактного електронного носія, або задовольняється заява про відмову від внесення інформації в такого носія".

Закон був прийнятий 2 жовтня поточного року. Згідно з документом, громадянам України запропоновано видавати паспорти нового зразка, які б містили електронні чіпи з біометричними даними власника паспорта. Проти закону виступили представники Церкви, громадських правозахисних організацій. Закон направлено на підпис президенту 15 жовтня. Янукович 30 жовтня ветував документ і направив його в Раду зі своїми пропозиціями.

Очікується, що парламент на пленарному засіданні 20 листопада розгляне пропозиції глави держави до закону про біометричні паспорти. !zn

Читайте також:

Янукович ветував закон про біометричні паспорти

Cui prodest?

Грицак упевнений, що Янукович вже підписав його закон про біометричні паспорти

Верховна Рада ввела в Україні електронні паспорти