UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович за час президентства роздав понад 100 тис. нагород

За три роки свого президентства голова держави вручив більше ста тисяч нагород і звань, причому найпрестижніші дісталися найближчим соратникам Віктора Януковича.

Українські ЗМІ помітили за головою держави Віктором Януковичем нерозбірливість у присудженні нагород. Вони стверджують, що за час свого президентства він вручив близько 100 тисяч їх, при цьому найпрестижніші завжди присуджувалися його найближчим соратникам навіть у таких випадках, як святкування ювілею.

Тільки на початку жовтня першою нагородою незалежної України - орденом "За заслуги" - Янукович відзначив заслуги, а заодно і дні народження багаторічного "диригента" фракції Партії регіонів Михайла Чечетова і ще одного регіонала Геннадія Васильєва, екс-генпрокурора, зазначає видання. Серед інших причин, завдяки яким український лідер вважав за потрібне вручити нагороди, перераховуються такі, як робота в парламенті, належність до правлячої партії, управління великими компаніями, керівництво вишем, заняття спортом, а також наявність родинних зв'язків.

Тепер подібні "подвиги" заохочуються чинним головою держави все частіше і частіше. Попередники Януковича - Леонід Кучма і Віктор Ющенко - також не скупилися на присудження нагород, проте вони заохочували політичних і культурних особистостей з найрізноманітніших сфер діяльності.

При цьому вперше головний український орден було вручено Кучмою, за якого, як вважається, і було започатковано традицію нагородження депутатів, лояльних правлячій партії, зовсім за іншими критеріями. Так, у 1992 році його було присуджено Олесю Гончару за видатні особисті досягнення, який відомий не тільки як один з найбільших представників української художньої прози другої половини XX століття, але і як академік НАН України, Герой Соціалістичної праці і голова Української ради миру. А в цілому за той рік ордена удостоїлися лише 14 осіб.

Такі справи, зокрема, не влаштовують колишнього депутата від опозиції у Раді Сергія Власенка. За його словами, "присудження державних нагород стало профанацією, як і присвоєння вчених ступенів і почесних звань". Він зі свого боку виступав із законодавчою ініціативою відмовитися від практики заохочення держслужбовців за трудові заслуги", скасувати почесні звання і ліквідувати практику вручення нагород під свята, однак так і не зміг заручитися підтримкою своїх колег-парламентаріїв.

Нарікання логіка присвоєння державних нагород викликає і в українських політологів. Деякі з них схильні вважати, що "суспільна цінність" нагород, виданих у таких випадках, наприклад, як ювілей, "девальвується", а їхня "непрозорість призводить до дискредитації відмінностей". Так, за словами фахівця у галузі політики Євгена Магди, "фактично, будь-який представник парламентської більшості, який працюватиме у парламенті протягом повного скликання, має шанс отримати такий орден. !zn

Читайте також:

Янукович із нагоди днів народження нагородив регіоналів Чечетова і Васильєва орденами

Янукович нагородив голову ФДМ Рябченка орденом "За заслуги" III ступеня

Янукович нагородив Захарченка, Табачника, сина Пшонки і маму Арбузова