UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович розповів Раді про сподівання щодо ЄС

Янукович відзначив "незмінність європейського вибору України та розповів про "головний крок" у відносинах з Євросоюзом, які є "найважливішим зовнішньополітичним пріоритетом".

Україна підтверджує незмінність європейського вибору і сподівається на підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі восени 2013 року.

Про це йдеться в щорічному посланні президента до Верховної Ради, текст якого опублікований на сайті глави держави в четвер, 6 червня.

"Угода про асоціацію України з ЄС вже парафована сторонами, і ми сподіваємося на його підписання на Вільнюському саміті "Східного партнерства" наприкінці 2013 року", - йдеться в документі.

"Ми очікуємо, що наступний саміт ініціативи "Східне партнерство" у Вільнюсі восени 2013 дасть суттєві практичні результати для розвитку відносин України і Європейського Союзу, насамперед у питанні укладення Угоди про асоціацію".

Янукович зазначає, укладення УА для України на нинішньому етапі є "головним кроком у зближенні з Європейським Союзом, оскільки це буде означати перехід співпраці нашої держави з ЄС у якісно новий формат політичної асоціації та економічної інтеграції".

Янукович наголошує, що Україна, "визначившись зі стратегічними орієнтирами свого розвитку і кінцевою метою європейської інтеграції", розглядає участь у реалізації Європейського проекту "як найважливіший зовнішньополітичний пріоритет".

Реалізація політики європейської інтеграції України відбувається з урахуванням динамічних процесів "політичного та економічного розвитку Євросоюзу", відзначає президент. "Світова економічна криза вразила також і Україну. Саме тому і наша держава, і ЄС повинні використовувати наявні можливості двостороннього співробітництва для послаблення його наслідків", - додає він.

Що стосується зовнішньої політики України в цілому, то, за словами президента, вона повинна бути ефективною, прагматичною і збалансованою" і побудованою на відстоюванні власних національних інтересів і невтручання у суперечності між глобальними державами.

"Головна мета відносин стратегічного партнерства України з провідними країнами світу полягає у посиленні міжнародних гарантій безпеки України, її суверенітету, територіальної цілісності, демократичного розвитку та економічного зростання", - резюмує глава держави. !zn

Читайте також:

Янукович другий рік поспіль відмовився виступати перед депутатами, опозиція влаштувала у Раді демарш

Янукович пообіцяв не знижувати інтерес до Митного союзу

Україні вдалося стримати негативний вплив європейської депресії, - послання президента