UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Україна у листопаді не підпише Угоду про асоціацію, є план Б, - євродепутат

Угоду про асоціацію з Європейським союзом Україна планує підписати у листопаді на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. Європа, зі свого боку, вважає, що Угоду можна підписати і з наступним президентом України.

Якщо Україна не підпише Угоду про асоціацію з Європейським союзом під час листопадового саміту у Вільнюсі, її підпишуть з іншим президентом після виборів 2015 року. Про це заявив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольські.

"Якщо Україна не підпише угоду про асоціацію з ЄС, буде план Б - підписання з новим президентом, якого оберуть у 2015 році. Це підвищує шанси для імплементації", - цитує Ліга.net запис Саріуш-Вольські у Twitter.

Нагадаємо, 28-29 листопада у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом, складовою частиною якої є створення зони вільної торгівлі. Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя про припинення політичних переслідувань та проведення реформ. Одна з вимог - звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. минулого тижня президент України Віктор Янукович заявив, що якщо парламент ухвалить закон, що дозволяє Тимошенко виїхати на лікування за кордон, він підпише цей документ.

23 жовтня Європейський парламент рекомендував Раді ЄС підписати з Україною Угоду про асоціацію в разі виконання Києвом необхідних умов і дав свою згоду на тимчасове застосування окремих положень документа - майже 80% угоди.

В резолюції Європарламенту йдеться: "(Європарламент) рекомендує Раді підписати Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та його державами-членами, з одного боку, та Україною, з іншого боку, за умови, що офіційно визначені 10 грудня 2012 року Радою закордонних справ ЄС критерії виконані; дає свою згоду залежно від вищевказаних вимог рішенням Ради про тимчасове застосування Україною та ЄС частини Угоди про асоціацію негайно від моменту її підписання, у випадку виконання всіх вимог і подальшого підписання, висловлює намір розпочати повну ратифікацію Угоди про асоціацію в рамках свого законодавчого терміну", - йдеться в резолюції.

ТАКОЖ: Біля перехрестя паралелей

Разом з тим, ЄП висловлює жаль, що прогрес у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, "повністю не завершено", бо в Україні зберігається застосування вибіркового правосуддя, не вистачає "елементів реформи виборчої та судової систем".

Також у резолюції засуджуються нещодавні торговельні санкції, введені Росією проти українського експорту, які направлено на здійснення тиску на Україну з метою непідписання Угоди про асоціацію з ЄС. У зв'язку з цим Європейський парламент закликав Москву утриматися від введення торговельних санкцій, а також утримуватися від необґрунтованого політичного втручання і тиску".

Нагадаємо, що 10 грудня 2012 року Рада ЄС визначила умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з Україною: забезпечення відповідності виборів міжнародним стандартам, вирішення питання вибіркового правосуддя та запобігання його повторенню, а також проведення реформ, закладених у спільно узгодженому порядку денному про асоціацію. !zn

Читайте також:

Євросоюзу набрид блеф української влади

Путін не "за" і не "проти" підписання Україною асоціацію з ЄС: Це не наша справа (відео)

Євросоюз закликав Україну докласти додаткових зусиль для асоціації