UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк задоволений, що Росія поставила підпис під вимогою про роззброєння сепаратистів

Підписавши женевську заяву, Росія фактично звернулася до "мирних протестувальників" на Сході України з вимогою скласти зброю. Разом з тим, в України немає надмірних очікувань з приводу досягнутих домовленостей.

Україна не має надмірної надії щодо заяви, підписаної в Женеві за підсумками чотиристоронніх переговорів. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час години запитань до уряду у Верховній Раді зранку у п'ятницю, 18 квітня.

"У нас немає надмірних очікувань з приводу цієї заяви", - сказав він.

У той же час прем'єр підкреслив, що Росія поставила підпис під вимогами до протестувальників скласти зброю і вимогою звільнити захоплені адміністративні будівлі.

"Росія була змушена підписати заяву і засудити екстремізм, який фактично сьогодні підтримується Російською Федерацією. Підписавши цю заяву, Росія фактично звернулася до тих "мирних демонстрантів" з автоматами Калашникова і ПЗРК в руках з вимогою негайно здати зброю", - заявив голова українського уряду.

Нагадаємо, що серед кроків, здійснення яких закріплено в женевській заяві, такі: всі незаконні збройні формування має бути роззброєно; всі незаконно захоплені будівлі повинно бути повернуто законним власникам; всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах повинно бути звільнено. Всім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі та інші громадські місця і добровільно складе зброю, буде гарантовано амністію, за винятком тих, кого буде визнано винним в скоєнні тяжких злочинів. !zn

Читайте також:

Підсумки переговорів у Женеві щодо України: Повний текст Заяви

В Женеві домовилися про роззброєння бойовиків і звільнення будівель на Донбасі

Обама, Меркель і Кемерон домовилися ввести нові санкції, якщо РФ не вживатиме заходів щодо деескалації ситуації в Україні