UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк впевнений, що розпочата Росією "торгова війна" не змусить Україну вступити до Митного союзу

Яценюк вважає, що розпочата Росією "торгова війна" нічого вже не змінить і не змусить Україну звернути з запланованого курсу на євроінтеграцію.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк розцінює заборону на імпорт українських товарів до Росії, як тиск на Україну в питанні вступу до Митного Союзу.

Яценюк зазначив, що така заборона стала вже звичною практикою для Москви. "Сьогодні ця торгова війна досягла загрозливих масштабів", - зазначив він.

Він підкреслив, що такі дії Росії є порушенням Угоди про вільну торгівлю в рамках СНД, вони порушують принципи СОТ, членами якої є і Росія, і Україна, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина"

"Так не поводяться не тільки партнери, але і погані сусіди", - заявив депутат, додавши, що це є ще одним проявом тиску Росії на Україну", фактично, примусу до вступу до Митного Союзу".

"Але Україна свій вибір зробила. Курс на євроінтеграцію закріплено у законодавстві України, і на вільнюському саміті Східного партнерства має бути підписано Угоду про асоціацію Україна-ЄС", - сказав він.

Нагадаємо, митна служба Російської Федерації з 14 серпня 2013 року включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів. Ці дії російської сторони фактично заблокували на невизначений час постачання товарів з України.

Втрати України від вищевказаних дії російської митниці у наступні шість місяців можуть досягти $ 2-2,5 млрд. Унаслідок цього, на цю ж суму збільшиться і дефіцит платіжного балансу України. Окрім того, це призведе до додаткового падіння промислового виробництва на 7-8% і вплине на скорочення реального ВВП приблизно на 1,5%.

Федерація роботодавців України вже звернулася з листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням якомога швидше допомогти вирішенню на міжурядовому рівні проблем, які почали виникати в українських підприємств-експортерів на російській митниці.

Як повідомлялося, проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю на кордоні з РФ почали виникати ще з 20-х чисел липня. Зокрема, російські митники почали безпричинну тотальну перевірку всіх транспортних засобів, які перевозять продукцію українських товаровиробників. Це призводить до того, що вантажі простоюють на кордоні, в результаті чого збільшується їхня вартість, відбувається псування продуктів, або постачання взагалі зриваються, що в підсумку підриває позиції українських товаровиробників на ринку Російської Федерації. !zn

Читайте також:

Росія пояснила причини блокування імпорту з України

Прогноз FT: Якщо Україна проігнорує слова Путіна, на неї чекає торгова війна з РФ

Україна впевнена, що зможе уникнути торгових воєн з Росією

Росія "без оголошення війни" посилила тиск на українських імпортерів