UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк розповів про усні розпорядженнях Турчинова українській армії під час анексії Криму

Турчинов віддав наказ командуванню ВМС, Повітряних сил та Нацгвардії.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, займаючи навесні 2014 року посаду виконуючого обов'язки президента України, давав військовослужбовцям усне розпорядження застосовувати зброю для захисту військових об'єктів у Криму.

Відповідну заяву зробив екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час розгляду кримінального провадження про державну зраду екс-президента Віктора Януковича в понеділок, 11 грудня, передає Hromadske.ua.

За словами Яценюка, у березні 2014 року він був присутній на нараді, під час якої Турчинов віддав усний наказ "у жодному разі не здавати ніяких об'єктів і застосовувати зброю для їх захисту".

Екс-прем'єр уточнив, що вказівки одержало командування Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних сил України, а також Національної гвардії.

Яценюк також повідомив, що в останнє спілкувався з Януковичем 22 лютого 2014 року.

Читайте також: Пучдемонт закликає Мадрид провести переговори про незалежність Каталонії у найближчі два місяці

Нагадаємо, що 29 червня Оболонський суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Віктора Януковича, обвинуваченого в державній зраді.

Пізніше Янукович повідомив про відмову приймати участь у судовому процесі у справі про державну зраду та відкликав своїх адвокатів.

У понеділок, 11 грудня, свідчення в суді дали екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Перебуваючи в Росії, Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 статті 111 (державна зрада), ч. 5 статті 27, ч. 3 статті 110 (пособництво в умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 статті 27, ч. 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.