UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк не братиме участі у переговорах з Януковичем

Від усіх трьох фракцій на переговори з Януковичем піде один представник.

ВО "Батьківщина" прийняла рішення відправити на переговори з президентом України Віктором Януковичем замість лідера фракції Арсенія Яценюка іншого народного депутата. Про це заявив депутат фракції "Батьківщина" Андрій Павловський.

"Вночі ми зібралися і вирішували питання про участь у переговорах, заявлених Януковичем. Немає сумніву, що більше до Януковича немає довіри. Немає сенсу з ним домовлятися. Але ми бачимо, що люди радикалізовані. Ми бачимо дуже серйозні зіткнення, що може привести до найнегативніших наслідків. Тому опозиція вирішила прийняти пропозицію Януковича і почати переговори сьогодні", - заявив РБК-Україна Павловський.

За його словами, на переговори з Януковичем від трьох опозиційних фракцій піде один представник.

Разом з тим, депутат повідомив, що лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк не піде на переговори з президентом: "Ми вирішили, що від "Батьківщини" на переговори піде не Арсеній Яценюк. Це буде не менш шанована людина у фракції. Таке рішення було прийнято вчора.

19 січня в Києві на Майдані Незалежності відбулося Народне віче, де представники опозиції оголосили програму дій. Під час виступу лідер партії "УДАР" Віталій Кличко закликав провести дострокові вибори президента.

Після віче близько 30 тисяч мітингувальників попрямували до міліцейського блок-посту біля в'їзду в Урядовий квартал, що на вулиці Грушевського поруч зі стадіоном ім. Валерія Лобановського. Частина радикально налаштованих активістів почала штурм, застосовуючи палиці, фаєри, вибухові пакети, димові шашки "цитрус". У відповідь "Беркут" застосував шумові гранати і гумові кулі. Атакуючі підпалили два міліцейських автобуси, щоб зробити проїзд Грушевського вільним. У відповідь міліція застосувала водомети. Слід зазначити, що температура була нижче нуля.

Лідери опозиції Арсеній Яценюк, Юрій Луценко та частина Автомайдану (Сергій Поярков, Андрій Теліженко та Дмитро Булатов) заявили про непричетність до провокації і закликали зберігати розсудливість. З таким закликом до радикально налаштованих мітингувальників на Грушевського звернувся Кличко. В результаті його змусили замовчати вогнегасником.

Янукович заявив про готовність почати переговори з представниками опозиції для врегулювання ситуації. !zn