UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк готовий обговорювати повноваження Криму, але не під дулами автоматів

Вирішення кримської проблеми можливе, упевнений Яценюк. Для цього необхідно вивести російські війська.

Українська влада здатна провести загальнонаціональний діалог про додаткові права і повноваження Автономної республіки Крим, але не під дулами російських автоматів, заявив журналістам прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Це рішення українського парламенту разом з населенням України, яке проживає на території Криму, здатні прийняти. Але не на російських танках і БТРах", - цитує Яценюка прес-служба Кабміну.

Яценюк зазначив, що вже десять днів тому на міжнародному рівні Російської Федерації було запропоновано так звану контактну групу, яка має розпочати публічні переговори з Росією. "Адже Росія і її воєнщина підтримують бандитів, які захопили владу в Криму", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про події у східних регіонах країни, Яценюк підкреслив, що ситуація вкрай складна. Він повідомив, що спеціальні служби і правоохоронна система "зафіксували кілька тисяч провокаторів з сусідньої країни, які намагаються піднімати так звані протестні настрої і захоплювати органи державної влади".

"Це вже триває протягом двох тижнів. Поки ці спроби безрезультатні. Тобто хвиля приходить і потім назад іде", - додав він.

"Зрозуміло, що це подальша частина плану Російської Федерації, але ми контролюємо Донецьк і повернули контроль над Луганськом", - сказав прем'єр-міністр.

Яценюк також нагадав, що вчора на позачерговому засіданні уряду було прийнято розпорядження про посилення контролю над державним кордоном України. "Державну прикордонну службу, МВС, СБУ переведено в спеціальний режим функціонування. 3,5 тисячі провокаторів було відправлено назад в ті місця, звідки вони приїхали", - повідомив він. !zn