UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Зеленський спочатку схвалив підрив "Північного потоку", проте пізніше наказав Залужному скасувати операцію

Операцію спланували у київському барі.

Операцію з підриву газопроводу "Північний потік" розробила у київському барі у травні 2022 року група українських бізнесменів та військових. Її здійснили шестеро осіб на орендованій яхті, а коштувала вона близько 300 тисяч доларів, повідомляють джерела The Wall Street Journal.

"Все це було результатом ночі важкої випивки та залізної рішучості жменьки людей, які мали сміливість ризикувати життям за свою країну", — заявив виданню один з офіцерів, який брав участь в операції.

Зокрема, у підриві газогону брала участь група підготовлених цивільних водолазів. Також з ними була жінка, чия присутність допомогла створити ілюзію, що вони були групою друзів у прогулянковому круїзі.

Читайте також: У Кремлі заявили, що українці не здатні підірвати "Північний потік"

За словами джерел видання, президент Володимир Зеленський спочатку схвалив план. Але пізніше про нього дізналось ЦРУ та попросило скасувати підрив газогону. Український лідер віддав наказ про зупинку операції, але тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний його проігнорував та втілив план у життя. Після цього Зеленський почав критикував генерала, проте той казав, що диверсійна група вже була відрізана від зовнішнього світу на момент скасування операції.

Видання додає, що планом керував чинний генерал із досвідом проведення спеціальних операцій. Він підпорядковувався безпосередньо тодішньому головнокомандувачу ЗСУ та залучив до операції кращих українських офіцерів, які брали участь у місіях високого ризику проти РФ. Одним із них був Роман Червінський, якого наразі судять за звинуваченням в іншій справі. Високопоставлені українські чиновники з питань оборони та безпеки, які брали участь в операції, заявили виданню, що трубопроводи були законною мішенню в оборонній війні проти Росії.

"Атака такого масштабу є достатньою причиною для активації положення про колективну оборону НАТО, але наша критична інфраструктура була підірвана країною, яку ми підтримуємо масовими поставками зброї та мільярдами готівки", — заявив у свою чергу виданню високопоставлений німецький чиновник.

Залужний у коментарі WSJ заявив, що йому нічого не відомо про жодну подібну операцію, а будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Він додав, що ЗСУ не уповноважені виконувати закордонні місії.

Читайте також: ЦРУ застерігало Україну від атаки на Nord Stream — розслідування ЗМІ

WSJ з посиланням на джерела пише, що спочатку Червінський і диверсійна група вивчали план підриву трубопроводу, розроблений українською розвідкою та західними експертами після 2014 року. Проте він був дорогий та складний, тож група вирішила використати невеликий вітрильний човен та команду з шести осіб: досвідчених солдатів та цивільних осіб із досвідом мореплавства.

У вересні 2022 року, зазначає видання, вони орендували 50-футову прогулянкову яхту  "Андромеда" в балтійському портовому місті Німеччини Росток за допомогою польської туристичної агенції, яку українська розвідка створила як прикриття для фінансових операцій майже десять років тому. Один член екіпажу, військовий офіцер, був досвідченим капітаном, а четверо були досвідченими глибоководними дайверами. Вони працювали парами з потужною вибуховою речовиною, яка була підключена до детонаторів з таймером.

Читайте також: Підрив Nord Stream: в Німеччині провели обшук у жінки, яка може бути свідком у справі

Поспішаючи покинути Німеччину, диверсійна група не помила "Андромеду", що дозволило німецьким слідчим знайти сліди вибухівки, відбитки пальців і зразки ДНК екіпажу. Пізніше правоохоронці ідентифікували номери їхніх мобільних телефонів, що допомогло відстежити маршрут корабля, пише WSJ.

Раніше німецька прокуратура видала перший ордер на арешт підозрюваного у справі про атаки на "Північний потік". Німецький суспільний мовник ARD повідомляв, що підозрюваним є українець Володимир З. Також підозри оголосили ще двом громадянам України, у тому числі жінці. Зазначалось, що підозрюваний востаннє жив у місті на захід від Варшави та тепер переховується. Журналісти повідомляли, що відповіді польської сторони на німецький запит про правову допомогу не було.

Нагадаємо, заступник речника уряду ФРН Вольфганг Бюхнер заявляв, що результат розслідування підриву "Північного потоку" не вплине на німецьку підтримку України. Він підкреслив, що інцидент не виправдовує російську агресію.