UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Фукуяма порівняв неминучу поразку Росії в Україні з провалом нацистів у Сталінграді

Американський філософ і економіст пояснив свій оптимізм щодо української перемоги у війні, яку розв’язав Кремль.

У Росії немає достатньо великої армії, щоб окупувати Україну й довести її до точки, в якій вона б пішла на поступки. Йдеться, зрештою, про країну, населення якої складає більше 40 мільйонів людей. А Владімір Путін вже використав більшу частину своєї армії.

Для Росії надзвичайно дорого підтримувати такого типу облогу. Кожен день вона втрачає велику кількість бронетехніки, солдатів й забезпечення. Мораль російської армії критично низька. І саме тому, Москва приречена на поразку у війні, яку вона розв’язала проти України. Про це в інтерв’ю для Washington Post сказав американський філософ і економіст, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма.

Журналісти запитали його, яким буде момент, коли російська поразка стане очевидною.

«Цілком можливо, що в якийсь момент це буде трохи схоже на Сталінград, коли німці відступили з міста. Вони не могли поповнити запаси військ, які вже були на місці. Вони були змушені або відступити з позицій, які зайняли, або ж позиції були просто зруйновані», - відповів Фукуяма.

Читайте також: The Telegraph: Україні доведеться дозволити Путіну привласнити перемогу, навіть якщо він програє

Він також пояснив свої слова про те, що російське вторгнення в Україну вже завдав великий удар по авторитарним популістам у світі.

«Була пролита моральна ясність на популістичну політику. Багато цих популістів включно з Дональдом Трампом мали змогу вдавати, що вони насправді голос народу, що вони ведуть демократичний прорив. Але вони також фліртують з відкритими видами авторитаризму. Цей авторитаризм тепер переріс в жахливу бійню. Тепер кожен може побачити, що така політика веде до військової агресії, втрати невинних життів тощо. Саме тому кожен з них за виключенням Трампа почав зрікатися своєї підтримки Путіна», - пояснив американський експерт.

За словами Фукуями, він справді вірить в те, що після поразки Росії у війні люди почнуть цінувати такі інститути, як НАТО, і той факт, що вони живуть у ліберальних демократичних країнах. Це підвищить солідарність між цими демократіями.

«Виклики не закінчаться на Путіні. Там ще Китай очікує свого часу. А ще є ціла купа дрібніших диктаторів по всьому світі. Сподіваючись, ми створимо механізми співпраці, які допоможуть демократіям знову допомагати одна одній», - пояснив Фукуяма.