UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все більше ознак, що адміністрація Байдена з Росією обговорюватиме Україну без України – Клімкін

Проте це не означає, що Україну «здаватимуть», впевнений дипломат

Ймовірно, що США та РФ почнуть переговори щодо стратегічного роззброєння, а згодом щодо визначення правил поведінки у кіберпросторі. До цього додаються ще багато питань на кшталт боротьби зі змінами клімату. Це домінуватиме у порядку денному російсько-американських відносин наступні півтора-два роки, а можливо і всю каденцію президента США Джо Байдена, припускає у статті колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Ці переговори не заважатимуть «не домовлятися» щодо інших питань, але очевидно впливатимуть на них.

“Проблематика України буде складовою цього діалогу. Дедалі більше ознак, що американська адміністрація обговорюватиме «нас без нас». Це не означає, що Україну «здаватимуть», хвилі «зради» тут теж недоречні. Україна як сталий і надійний союзник є важливим інтересом США і Заходу загалом — до речі, не тільки через РФ, а й через призму Китаю та можливість посилення його впливу в регіоні. Нас також не будуть «розмінювати» на зміну позиції Росії стосовно Китаю, як стверджують численні «експерти», в тому числі через неможливість її зміни російським режимом: тут маневр Путіна з багатьох причин дуже обмежений”, - пише дипломат.

Тим часом, продовжує Клімкін, можливий вплив дискусій між США і РФ на часові рамки й масштаби військової допомоги та плани щодо розміщення інфраструктури НАТО на території України, на обговорення можливості та параметрів безпекової угоди зі США, наступних кроків у наближенні до НАТО й, опосередковано, ЄС та багато чого. 

“Деякі питання будуть обговорюватися і вирішуватися повільно або взагалі будуть поставлені на паузу”, - додав він.

Україні дуже боляче, коли Байден не накладає санкцій на оператора «Північного потоку-2», однак це дає йому нову якість трансатлантичної солідарності та реальний вплив на Німеччину і умови, якими буде оточений цей проєкт, пише Клімкін.

"Робота газотранспортної системи України — червона лінія для наших партнерів, однак хотілося б, щоб усі питання вирішувалися з самого початку за спільним столом переговорів, чого зараз немає. Партнерство ніколи не було дорогою з одностороннім рухом, воно точно не складається тільки з перемог і досягнень, але воно критично потрібне для України", - зазначає дипломат.

Детальніше про те, що Україну очікує непростий діалог зі Сполученими Штатами, читайте у статті Павла КлімкінаПісля зустрічі Байдена та Путіна: до чого треба готуватися Зеленському”.