UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРУ прийняла за основу законопроєкт про заборону мобілізації до 25 років. Ухвалення в цілому заблокували «слуги»

Депутати почали блокувати трибуну і спікер закрив засідання.

Депутати блокували трибуну, вимагаючи прийняття закону в цілому

Депутати блокували трибуну, вимагаючи прийняття закону в цілому

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11379д «Про внесення змін до деяких законів України щодо проходження військової служби під час мобілізації особами, які не досягли 25-річного віку». За основу документ підтримали 295 народних депутатів, повідомив парламентар з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Парламент прийняв тільки за основу 11379д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років (які були визнані обмежено придатними)... Заблокували в цілому слуги», – зазначив Железняк.

Водночас заступник голови комітету ВРУ з питань молоді та спорту Василь Мокан уточнив, що заблокували голосування в цілому голова парламенту Руслан Стефанчук та перший заступник голови фракції «слуг» Андрій Мотовиловець. При цьом комітет з національної безпеки, оборони та розвідки підтримав ухвалення законопроєкту в цілому.

Железняк додав, що дехто із народних депутатів блокував трибуну та вимагав ухвалити законопроєкт в цілому. Після чого Стефанчук закрив засідання Верховної Ради.

Своєю чергою народна депутатка з «Європейської солідарності» Ірина Геращенко зазначила, що у чинному українському законодавстві існує колізія щодо військовозобов’язаних громадян 18-25 років. Адже зараз немає процедури переведення таких чоловіків з обліку військовозобов’язаних на облік призовників після повторного медогляду, якщо їх визнають придатними до військової служби. Законопроєкт вирішує цю колізію.

Читайте також: Українці просять Зеленського зменшити мобілізаційний вік до 50 років

Нагадаємо, що чоловіки віком від 18 до 25 років вважаються обмежено придатними до військової служби у воєнний час та непридатними у мирний. Через двояке трактування законодавчої норми чоловіків, яким ще не виповнилось 25 років, почали нерідко мобілізовувати до війська і відправляти в зону бойових дій. Іноді вони навіть не проходили необхідної військової підготовки.

«Діра» в законодавстві утворилась після того, як скасували статус «обмежено придатних». Тепер всі військовозобов’язані, які не визнані непридатними, вважаються придатними до служби.