UA / RU
Підтримати ZN.ua

Волкер сподівається, що українська влада не продовжуватиме воєнний стан

Дипломат зазначив, що США підтримують прагнення України щодо зміцнення боєготовності збройних сил для відповіді на агресію РФ.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер висловив сподівання на рахунок того, що українська влада не продовжуватиме дію воєнного стану і буде дотримуватись демократичних принципів. Про це він заявив під час зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм у вівторок, 18 грудня.

Як повідомляє прес-служба парламенту, Парубій зазначив, що рішення про запровадження воєнного стану було важливим для здійснення координації між громадянськими адміністраціями і військовими.

"Це дуже важливо. Ми не знаємо про те, коли і як можуть відбутися провокації, тому маємо бути готові до них у повній мірі. Якщо не буде прямої агресії, питання не буде знову підніматися, оскільки необхідно провести вибори", - сказав голова ВР.

Парубій наголосив, що президентські вибори в Україні відбудуться вчасно. Введення воєнного стану у прикордонних районах за його словами, – "це був превентивний захід приведення оборони до повної готовності, не було введено комендантської години чи обмежень, які б вплинули на свободу людини".

Своєю чергою, Волкер зазначив, що для США є зрозумілим і прозорим той факт, що атака РФ на українські кораблі була повністю незаконна: "Це була незаконна претензія на морські територіальні води. Незаконним було блокування і захоплення кораблів та моряків".

Американський дипломат також додав, що США підтримують прагнення України щодо зміцнення боєготовності збройних сил для відповіді на агресію РФ, зауваживши, що дуже важливо не продовжувати у часі дію воєнного стану і дотримуватись демократичних принципів.

Нагадаємо, що 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. В результаті цього кілька українців отримали поранення, усіх 24 моряків заарештували за нібито "незаконне перетинання держкордону РФ".

26 листопада Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності 28 листопада.

Про підґрунтя введення ВС читайте у статті Сергія Рахманіна "Колаптоїдний воєнний стан" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".