UA / RU
Підтримати ZN.ua

Волкер нагадав, що США не визнають правомірності нападу РФ на українські кораблі

"Це незаконний акт, і ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків", - сказав дипломат на брифінгу.

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер нагадав про те, що Вашингтон не визнає правомірністі нападу Росії на українські кораблі в районі Керченської протоки і закликає негайно звільнити затриманих моряків. Про це дипломат сказав на брифінгу з нагоди прибуття в Одесу американського есмінця "Дональд Кук".

"Ми не визнаємо правомірності нападу Росії на українські військові кораблі, їх затримання. Це незаконний акт, і ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків", - сказав американський чиновник.

Волкер також підкреслив, що Сполучені Штати прагнуть того, щоб подібні інциденти не відбувалися в майбутньому.

"І через певну комунікацію слід забезпечити, щоб мирно кораблі могли проходити Керченською протокою і слідувати до портів на Азовському морі. І щодо цих речей – ми постійно будемо вести спілкування з нашими українськими партнерами щодо питань проходу", - додав спецпредставник Держдепартаменту.

За його словами, Україна має всі права переміщати свої кораблі з одного українського порту в інший, і Росія не має одностороннього права контролювати Керченську протоку або Азовське море. США підтримують право України на прохід цими протоками, зазначив Волкер.

Брифінг відбувся за участю дипломатів США і представників країн Європейського союзу. Заступник генсекретаря Європейської служби зовнішніх дій Жан-Крістоф Беллярд заявив про те, що Євросоюз підтримує висловлену Волкером позицію й візит в Одесу "Дональда Кука" є свідченням принципів свободи судноплавства.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".