UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можновладцям можуть заборонити залишати Україну у разі воєнного стану

Відповідний законопроєкт зареєстрували "Слуги народу".

У Верховній раді зареєстровано законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду за кордон деяким категоріям осіб на період воєнного стану", що обмежує право перетину українського кордону практично всім ключовим представникам влади. Вніс проєкт закону голова президентської фракції у Верховній Раді Давид Арахамія.

Так, у тексті документа перераховані такі категорії "невиїзних" українців:

У виняткових випадках згідно з текстом документа, дозвіл на виїзд може надати президент України своїм указом.

За інформацією джерел ZN.UA в офісі президента, законопроєкт поданий не тільки в контексті напруженої ситуації, пов'язаної з загрозою російського вторгнення та бажанням різнокаліберних представників влади та бізнесу пересидіти небезпечний час десь у Парижі, але й можливим введенням воєнного стану. Джерела стверджують, що відповідний указ президента вже активно відпрацьовується на Банковій та у разі потреби буде відразу підписано Зеленським. В його основі "риба", написана ще за п'ятого президента Петра Порошенка. Який, як відомо, так і не наважився на такий крок.

Читайте також: Президент України ввів у дію рішення РНБО щодо Стратегії забезпечення держбезпеки

Раніше повідомлялося, що напередодні можливої дати вторгнення Росії в Україну, з України масово вилітали приватними рейсами олігархи та бізнесмени. Тільки за 13 лютого з Києва вирушило близько 20 чартерів та приватних літаків.