UA / RU
Підтримати ZN.ua

Візит Ердогана в Україну: які теми підніматимуть президенти

В рамках візиту заплановано підписання понад десяти документів.

У четвер, 3 лютого, Україну з офіційним візитом відвідає президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, який проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським.

"3 лютого відбудеться зустріч Президента України Володимира Зеленського та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана, який перебуватиме в нашій країні з офіційним візитом", - зазначили в пресслужбі Офісу президента.

Офіційна церемонія зустрічі запланована о 13:00, а от 15:00 президенти спільно виступлять із заявами для преси.

Візит Ердогана до Києва проходитиме в рамках 10-го засідання стратегічної ради «Україна – Туреччина» високого рівня.

В рамках візиту заплановане підписання між Україною та Туреччиною 12 міждержавних угод, які виведуть на новий рівень співпрацю двох країн як у питаннях економіки, так і у сфері високих технологій.

Основним документом вважається угода про зону вільної торгівлі, яку країни узгодили ще в 2010 році, однак не затвердили через розбіжності у питанні тарифів.

Очікується, що президенти також обговорять питання розширення співпраці у військовій галузі, зокрема плани будівництва в Україні заводу з виробництва безпілотників Bayraktar.

Також в адміністрації турецького президента раніше зазначали, що серед запланованих до обговорення тем також загроза російського вторгнення в Україну.

Читайте також: Туреччина запропонувала проводити засідання ТКГ у Стамбулі

У квітні 2021 року під час візиту в Анкару президент України Володимир Зеленський обговорив з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом перспективи Угоди про зону вільної торгівлі між країнами. Тоді президент України запевнив, що компроміс в інтересах двох країн буде знайдений. Ігор Гужва та Євген Іванов у тексті "Чи вигідна Україні зона вільної торгівлі з Туреччиною?" пояснюють, чому часом лібералізації у зовнішній торгівлі краще уникати.