UA / RU
Підтримати ZN.ua

Віце-президент США: Ми захищатимемо кожен дюйм території НАТО

Однак усередині України США воювати не збираються.

США разом із партнерами та союзниками у разі вторгнення Росії в Україну не братимуть участі у бойових діях всередині України, проте захищатимуть кожен дюйм території НАТО, заявила віце-президент США Камала Харріс, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки.

«Ми закликали Росію через НАТО, ОБСЄ, ООН та двосторонні переговори підтримувати контакт і робили це, виходячи із серйозних добрих намірів. Росія продовжує стверджувати, що готова до переговорів і водночас звужує доріжку дипломатії. Дії Росії ніяк не збігаються з її словами, і скажу однозначно: якщо Росія вторгнеться в Україну, США разом із союзниками накладе безпрецедентні санкції. Ми візьмемо під приціл основні фінансові галузі Росії та тих, хто причетний до вторгнення. Крім того, ми й надалі зміцнюватимемо позиції на східному фланзі. Ми вже зробили кроки для колективної оборони: перекинули 6 тисяч американських військовослужбовців до Румунії, Польщі та Німеччини, 8.5 тисяч військовослужбовців перебувають у бойовій готовності в США», - сказала Харріс.

Віце-президент США нагадала, що відколи Росія веде третіми руками війну в Україні, 14 тисяч людей загинули, більше мільйона змушені були покинути свої будинки і три мільйони людей потребують допомоги.

"Ми продовжимо надавати підтримку українцям", - запевнила Харріс.

Читайте також: Генсек НАТО — Росії: Ще не пізно зупинити підготовку до війни

Перед цим, 18 лютого, президент США Джо Байден заявив, що впевнений: РФ готова напасти на Україну вже найближчими днями. Проте дипломатичний шанс урегулювання ситуації Байден не виключає.

Активно обговорюючи терміни, способи та цілі військової операції Росії проти України, експерти та політики здебільшого упускають один аспект: вперше в історії людства повномасштабна війна може розвернутися на території країни, напханої ядерними, хімічними та нафтогазовими об'єктами. Які наслідки воєнні дії можуть мати для України, Європи та світу — читайте у статті Дмитра Менделєєва «Війна у «замінованій» країні…»