UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вищий адмінсуд відмовився скасовувати рішення про зняття недоторканності з Клюєва

Клюєв просив суд визнати постанови Верховної Ради протиправними та скасувати їх.

Вищий адміністративний суд України відмовився скасовувати рішення Верховної Ради про зняття недоторканності, надання згоди на затримання і арешт позафракційного депутата-втікача Сергія Клюєва, повідомляють "Українські новини".

Клюєв просив суд визнати протиправними й скасувати постанови Верховної Ради від 28 січня 2016 року, а також зобов'язати парламент повернути колишньому генеральному прокуророві Віктору Шокіну відповідні подання.

На його думку, засідання Комітету Верховної Ради з питань регламенту й організації роботи парламенту 22 грудня 2015 року відбулося з порушенням регламенту, тому що на ньому не був присутнім генпрокурор.

Також він наголосив на тому, що у рішенні комітету не було мотивувального висновку щодо визначення законності й обґрунтованості подання, а також законності одержання доказів.

Також Клюєв вказав на те, що подання стосовно нього розглянули з порушенням терміну - замість семи днів розглядали за 36 діб. Окрім того, депутат-втікач заявив про факти неперсонального голосування.

Проте, за даними суддівської колегії, Шокін під час розгляду подання у комітеті був у відпустці, тому його обов'язки виконував заступник Роман Говда. Також суд установив той факт, що під час розгляду подань не надходило звернень депутатів про факти неперсонального голосування.

Відтак суд вирішив не скасовувати рішення Верховної Ради. Тепер постанову Вищого адмінсуду може переглянути Верховний суд.

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада дала згоду на затримання і арешт народного депутата Сергія Клюєва.

Раніше, 3 червня 2015 року, Верховна Рада підтримала зняття недоторканності і притягнення депутата Сергія Клюєва до кримінальної відповідальності. У той самий день Клюєв намагався вилетіти до Відня, але був затриманий представниками прикордонної служби аеропорту "Бориспіль". 4 червня Клюєв не з'явився на допит у Генеральну прокуратуру. Народного депутат оголосили у розшук.

У травні цього року Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екс-президента-втікача Віктора Януковича та його оточення.