UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплатити обіцяні 300% медикам не вийде — Зеленський

Президент заявив, що здійснити виплати заважає юридична колізія.

Президент України Володимир Зеленський обговорив з головами обласних державних адміністрацій виплату надбавок медикам, які працюють з хворими на COVID-19. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, мова йшла про те, що виникла юридична колізія щодо виплати надбавок за березень. У зв'язку з цим багато регіонів керувалися наказом Міністерства соціальної політики від 2003 року, згідно з яким надбавки нараховувалися за погодинну роботу. У той же час виплати за квітень відбуваються за іншою формулою – на підставі підписаних договорів з Національною службою здоров'я України. Для цього екстрені медичні допомоги, опорні лікарні, стаціонарні установи, які допомагають боротися з COVID-19, і мобільні бригади, які виїжджають до пацієнтів, повинні укласти договори з НСЗУ.

"Відсоток укладених договорів за всіма чотирма категоріями зараз невисокий. А без цього виплатити обіцяні до 300 відсотків надбавки не вийде. Хоча лікарі на передовій їх заслужили як ніколи", – зазначив Володимир Зеленський.

Президент України доручив міністру охорони здоров'я поспілкуватися з усіма обласними державними адміністраціями щодо перешкод, які заважають їм зробити доплати, і вирішити ці проблеми вже в найближчі дні.

"Через бюрократичні зволікання ми витратили час, медики отримали зарплати без належних їм доплат. Це має бути виправлено. Радий, що ми всі розуміємо один одного і готові співпрацювати для вирішення цього питання", – звернувся Денис Шмигаль до голів ОДА.

Чому так сталося? Виникла плутанина з тим, на яку законодавчу базу орієнтуватися при розрахунках – на старий наказ Мінсоцполітики №127 або на кілька нових законів, де про таку доплату йдеться по-різному.

"Десь йдеться про доплати лише медпрацівникам, десь- медпрацівникам та іншим працівникам медустанов. Десь – про 200%, а десь- про 300%. Закони приймалися пулами. І десь пропонувалося розраховувати доплату від зарплати, а десь – від окладу. Але у комунальних неприбуткових підприємств, якими стали медустанови, щоб зайти в реформу, немає окладів. До того ж, МОЗ не дав інструкції, як розгортається мережа установ по COVID-19. Якщо простими словами, то тільки 28 квітня написали, що людей ушпиталюють неправильно", - зазначає редакторка відділу соціум ZN.UA Алла Котляр.

І ще штрих. Є бюджетна програма підтримки медустанов. Таких як будинки дитини, МСЕК, бази спецпоставок тощо. Бюджетним кодексом чітко визначено їх перелік.

На цю програму у державному бюджеті було закладено 1 млрд 450 млн грн. Згодом у неї додали кошти на дофінансування медустанов, які "просіли" при укладанні контрактів із НСЗУ. З Програми медичних гарантій і бюджетної програми "Громадське здоров'я і заходи боротьби з епідеміями" було знято на це, а також на підтримку інсулінової програми, загалом 1 757 557 000 грн.

Постанову Кабміну №250 було прийнято 25 березня 2020 року. Вже в квітні гроші пішли в регіони.

15 квітня Постановою Кабміну №285, без збільшення суми фінансування, до Постанови №250 додали пункт, що кошти, отримані з цієї субвенції, можна також використовувати на виплату доплат за COVID-19 за березень. Як відомо, МОЗ збирався попросити на це додаткове фінансування у Мінфіну. Але на сьогодні ця субвенція залишилася в тій самій сумі.

Читайте також: Зеленський вважає, що динаміка захворюваності на COVID-19 дозволяє розглядати майбутнє пом'якшення карантину

Раніше повідомлялося про те, що голова Одеської ОДА Максим Куций звільнив свого заступника Віталія Свічинського через невиплату 300-процентних зарплат медпрацівникам, які працюють з інфікованими новим коронавірусом.

Також міністр охорони здоров'я України Максим Степанов відзвітував про те, що станом на 8 травня тільки Полтавська область здійснила виплати медикам по 300% в повному обсязі. У Харківській області, наприклад, відзвітували про 17 медиків, яким виплатили по 870 гривень доплат за роботу з коронавірусними хворими.

МОЗ також анонсувало зміни в медичній реформі, згідно з якою планувалося звільнити 50 тисяч медпрацівників і закрити понад 300 лікарень. Проте для розгляду цього питання необхідно відповідне подання, яке ні від Офісу президента, ні від МОЗ до ВР не надходило.