UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виклики, досягнення і нелегка доля президента: про що говорив Порошенко на прес-конференції

За дві години Порошенко відповів на 22 питання.

Президент України Петро Порошенко, як і його попередники, не надто часто спілкується з пресою та, тим паче, проводить прес-конференції. Зокрема попередня відбулась майже дев'ять місяців тому, у травні 2017 року. І от сьогодні, 28 лютого, гарант Конституції знову зібрав представників мас-медіа, анонсувавши прес-захід під назвою "Виклики - 2018".

Загалом за дві години спілкування з представниками преси Порошенко відповів на 22 питання журналістів а дуже винахідливо обійшов "капкани". Главі держави навіть вдалось пожартувати, а місцями і здивувати журналістів. DT.UA зібрало всі основні теми та "виклики", про які говорив президент.

"Виклики" і "досягнення" Порошенка

Почав Порошенко свій виступ із анонсу своїх очікування від роботи Верховної Ради. А от ключовими викликами назвав війну в Донбасі, бідність українців, а також популізм і "отаманщину". Зокрема президент не посоромився визнати, що більшість українців не відчувають позитивного ефекту від багатьох проведених в Україні реформ. За його словами, рівень життя підкосили війна і економічна криза.

"Від багатьох інших реформ більшість українців не відчувають позитивного ефекту. Тому що життя українців не покращилося. Рівень життя підкосили війна і економічна агресія, і він тільки зараз починає відновлюватися, але на жаль, не так швидко. Але важливо, що світ визнав зміни в Україні", - заявив президент.

Від проблем глава держави вирішив перейти до позитивів і вже вкотре похвалився стартом безвізового режиму з Євросоюзом, а от членство в НАТО і ЄС назвав пріоритетами на майбутнє.

"Членство в НАТО і ЄС можна було б зафіксувати в преамбулі до Конституції. В стані голосування законопроекти, які стосуються національної оборони і безпеки, дають мені причини для оптимізму", - сказав він.

Не забув Порошенко і про "виклик МВФ" - створення Антикорупційного суду. Президент дав чітку установку – законопроект має бути прийнятий на поточній сесії, тобто до літа.

"Дуже задоволений, що вчора парламент включив до порядку денного мій закон про антикорупційний суд. Сьогодні як мені повідомили, що комітет розглянув мій законопроект і рекомендував його до першого читання. Буду дуже щасливий, якщо на найближчому засіданні цей законопроект буде прийнятий. Це б відкрило шлях до його обговорення та прийняття вже на цій сесії", – заявив Порошенко.

Також серед пріоритетів президент назвав законопроект про Національне бюро фінансових розслідувань дозволить припинити тиск на бізнес з боку силових структур.

"Створенням цього бюро як аналітичної структури ми відріжемо всі без винятку силові структури від пасовища, на якому вони десятиліттям доять бізнес", – сказав він у ході прес-конференції.

Очільник держави зазначив, що Україна досягла прогресу в переговорах з американськими партнерами. За словами Порошенка, вже через кілька тижнів почнуться поставки американських озброєнь, серед яких будуть антиснайперські комплекси, а також засоби електронної боротьби.

"Але я не можу розголошувати подробиці, тому що вони є секретними", - додав президент.

Читайте також: "Роттердам +" це просто показники біржі – Порошенко

Донбас і місія ООН

Не зважаючи на всі заявлені тупики в переговорах з Росією про введення миротворчої місії в Донбас, Порошенко сподівається, що після президентських виборів у РФ переговори на цю тему будуть відновлені, і навіть досягнуть певного рівня. Він нагадав, що учасником миротворчій операції не можуть бути сусідні країни чи агресор. Однак те, що сьогодні є багато країн, які готові взяти участь у роботі місії - свідчить про значний прогрес у цьому напрямку.

Водночас керівництво української армії повним ходом готується до пере форматування операції в Донбасі. Зокрема уже визначені два кандидати на посаду командувача Об'єднаних сил.

"Щодо кандидата об'єднаного оперативного штабу, я дав два тижні начальнику штабу і Міноборони надати мені кандидатури. Дві кандидатури вже готові. Це мають бути бойові генерали, які мають досвід оборони нашої країни", - сказав Порошенко.

А от відповідаючи на запитання журналіста про те, чи готова Україна прийняти свої кораблі з Криму, президент сказав: "Ми точно готові взяти кораблі з Криму. І мова йде не про причини - є чи немає ремонту або комплектацій, ми готові прийняти кораблі тільки разом з Кримом".

Звільнення заручників

А от справжньою новиною-сенсацією стало повідомлення про звільнення двох заручників Кремля ще до кінця тижня.

"Процес не уповільнився. Нам вдалося повернути додому 74 українця, які по три роки перебували в полоні. Ми чекаємо до кінця тижня звільнення двох заручників. Може навіть в п'ятницю. Це переддомовлено. І місце і дата. Думаю, що воно не зірветься. Але я мушу сказати, що це мій найвищий пріоритет", – сказав він, однак більше деталей не розкрив.

А от на питання журналіста про те, чому кум Путіна є представником України в гуманітіарній підгруп Тристоронньої контактної групи в Мінську, президент відповів, що саме він краще за інших справляється з покладеними обов'язками.

"Під час переговорів у Мінську під час розробки Мінських угод склад моєї команди був дуже добре відомий. І Медведчука там не було. … Я працюватиму з будь-ким, хто ефективно зможе повернути хоча б одного українського заручника додому. І ми намагалися застосувати різні канали комунікації. Починаючи від військових і закінчуючи церквою. Я повинен визнати, що найбільш ефективним виявився Медведчук. Знаєте, чому? Тому що рішення про звільнення заручників приймає особисто Путін", - сказав Порошенко.

Читайте також: Порошенко розповів про динамічний розвиток відносин України та Польщі

Президент вдруге

Оскільки у 2019 році Україну чекають як парламентські, так і президентські вибори, не обійшлось і без питань про плани Петра Порошенка зайняти пост президента ще на п'ять років. Однак дійсний гарант конституції вперто наполягав – рішення ще не прийняв і передвиборчі гонки його не цікавлять.

"Я б не хотів би вами сперечатися, хто лідирує в рейтингах, бо я займаюся реформами, обороною і зовнішньою політикою, а не рейтингами. І займаюся цим з самого початку. Ви кажете, що я збираюся на вибори. Хочу вас розчарувати, ви від мене це не чули. І рішення про участь у виборчій кампанії я буду приймати тоді, коли кампанія буде розпочата", - сказав глава держави.

Однак згодом неоднозначно додав, що не програв ще жодної передвиборчої кампанії, тож можна припустити, що певна стратегія у Порошенка є.

Також Порошенко повністю задоволений роботою парламенту і не збирається ініціювати позачергові вибори до Верховної Ради.

"Я вже наголошував, що я повністю задоволений темпами, які були продемонстровані Верховною Радою минулої сесії, які були продемонстровані роботою уряду, парламенту і президента…. Парламент все приймає. Які можуть бути розмови про розпуск? Якщо парламент буде займатися не цим, а виборами, вони до цього призведуть", - сказав Порошенко.

Нелегка доля президента

Під час свого відпочинку на Мальдівських островах на початку 2018 року президент України Петро Порошенко нікому не передавав свої обов'язки. При цьому він запевнив, що кордон України він припиняв під своїм ім'ям, а відпочинок на Мальдівських островах був оплачений з його доходів, які були задекларовані і з них були сплачені податки.

Однак життя президента – "не цукор", і Порошенко поскаржився, що за роки на "новій роботі" збіднів.

"Але ключова позиція, дорогенька моя, ми маємо змінити з вами країну. Можу наголосити, що коли я обирався президентом, мої статки були набагато більшими, ніж зараз. Я єдиний президент, який має цю динаміку", - сказав він.

Друзі і недруги

А от щодо колишнього друга Міхеіла Саакашвілі, то Порошенко поскаржився, що той його розчарував. Мовляв у Міхо були і можливості, і довіра, але він ними не скористався.

А от що робить екс-президент Янукович, який анонсував прес-конференцію у п'ятницю, Порошенку байдуже.

"Я вам скажу абсолютно чесно. Мене не цікавить що каже Янукович. Не цікавить що він робить… Якщо він себе вважає президентом-втікачем, хай приїде в Київ. Хай робить будь-які пояснення в країні, де він наробив стільки шкоди. Особливо після того, як стало відомо звернення цього пана до Путіна про введення в Україну російських військ, я думаю, що ставлення до нього абсолютно однозначно в усіх", - сказав він.