UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові з острова Зміїний живі, вони в полоні — ВМС ЗСУ

Роспропаганда тим часом повідомляє, нібито України "забула" про своїх захисників та "похоронила" їх. 

Військово-морські сили України повідомляють, що військовослужбовці з острова Зміїний живі, вони перебувають в полоні. Про це інформує пресслужба ВМС ЗС на сторінці в Фейсбук

"26 лютого, отримавши інформацію, що на о. Зміїний серед наших захисників можуть бути загиблі та поранені, до острову з метою виконання гуманітарної місії було направлено цивільне судно МПРС "Сапфір", для допомоги постраждалим. Разом з екіпажем погодились вийти отці Василь Вирозуб, Олександр Чоков та їх помічники. Але їх незаконно захопили росіяни, - йдеться в повідомленні. - Незаконне захоплення цивільного судна - некомбатанта, що не здійснювали жодного військового завдання, є порушення правил і звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права". 

Українська сторона вимагає негайно звільнити незаконно захоплених громадян України. 

"Ми дуже раді дізнатися про те, що наші побратими живі і з ними все добре! Але російська пропаганда намагається розкрутити "новину" про те, що начебто влада України "забула", "поховала" своїх підлеглих", - повідомляють у ВМС. 

Там нагадали, про мужність наших морпіхів, які все ж змогли двічі відбити напад окупантів, хоча через брак БК вони не мали можливості продовжувати захист острова й далі. 

"У свою чергу, окупанти "забули" повідомити про те, що вони повністю розтрощили інфраструктуру острову: маяк, вишки, антени, тощо. Відповідно зв'язок із Зміїним був перерваний. Багаторазові спроби зв’язатися із особовим складом та дізнатися про його долю були марними. А постійні обстріли з боку бойових кораблів та авіації РФ не дозволили доправити підмогу за морськими піхотинцями", - додали в повідомленні. 

Оновлено

В ДПСУ заявили, що відомство наразі немає офіційного підтвердження цієї інформації, її перевіряють. Про це "Радіо Свобода" повідомив речник прикордонної служби Андрій Демченко.

"Власне, ми досі не маємо офіційного підтвердження, що всі хлопці живі. Але робота щодо встановлення цього, звісно, ведеться. Ми плануємо також звернутися до Міжнародного комітету Червоного хреста, щоб він допоміг нам в питанні встановлення всіх військовослужбовців, які можуть бути в Севастополі, як зазначали російські ЗМІ", – сказав він.

За словами Демченка, зараз ДПСУ аналізує усі відкриті дані, аби дізнатися, чи є серед українських полонених, що перебувають у Севастополі, наші морпіхи. 

"Таку ж роботу вели й Військово-морські сили, наскільки мені відомо. Нами встановлена певна кількість військовослужбовців, яких, скоріш за все, можна ідентифікувати як тих, хто перебував на острові. І ми, звісно, раді тому, що хлопці все ж таки всі можуть бути живими", - додав він. 

Читайте також: Пірати ВМС Росії захопили неподалік Зміїного два українські судна

24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення до України. Корабель Прикордонної служби ФСБ РФ підійшов до острова Зміїний і вимагав від українських прикордонників скласти зброю.

Росіяни вдарили з корабельних озброєнь, застосували бойову авіацію, та зломити бойовий дух українців не змогли. Окупанти повністю зруйнували інфраструктуру острова, на якому перебувало 13 українських прикордонників.

Зрештою ЗС Росії захопили острів. Та відповідь бійців агресорові "Русский военный корабль, иди на х*й" стала легендою, а для окупантів – довічною ганьбою.