UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна в Україні відродила стару роль НАТО: декілька неоднозначних тез глав Аргентини й Колумбії в статті Le Monde 

У доступній для широкої аудиторії частині статті жодного разу не згадують Росію як винуватця неспровокованої кровопролитної війни.

Президенти Аргентини та Колумбії Альберто Фернандес та Густаво Петро в статті для Le Monde пропонують "подвоїти дипломатичні зусилля" для припинення війни в Україні та виступили з закликом до переговорів «для мирного рішення». 

Читайте також: Бразилія та Колумбія відмовилися поставляти Україні будь-яку зброю

В спільному матеріалі для видання політики висловлюють переконання, що війна в Україні дозволила США "згуртувати НАТО" та "об'єднати Європу":

"Війна зміцнює політику блоків і сприяє переозброєнню та мілітаризації зі збільшенням військових витрат Штатів і величезних прибутків у галузі збройної промисловості. Це дозволило США відродити стару роль НАТО, зміцнити підтримку Європи в її гегемоністській суперечці з Китаєм і збільшити експорт газу та нафти, видобутих за допомогою нежиттєздатних технологій, таких як фрекінг [гідравлічний розрив]", – йдеться в матеріалі. 

Читайте також: Зеленський призначив послів у Нігерії та Аргентині

Фернандес і Петро вважають, що сторонам "конфлікту" слід прислухатися до прохань Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та Папи Франциска і припинити вогонь.

Читайте також: Папа Франциск має однозначну позицію щодо вторгнення РФ в Україну – посол у Ватикані

Також президенти "підтримують переслідування винних у воєнних злочинах в Україні в рамках Міжнародного кримінального суду", але при цьому в доступній для широкої аудиторії частині статті жодного разу не згадують Росію як винуватця неспровокованої кровопролитної війни.