UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відсторонений від посади Гладковський заявив про готовність співпрацювати зі слідством

Фігурант розслідування про масштабні розкрадання в українській оборонці вважає себе жертвою "інформаційної провокації".

Тимчасово відсторонений від посади перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олег Гладковський заявив про готовність співпрацювати зі слідством у справі про корупцію в державному концерні "Укроборонпром".

"Я звернувся і до антикорупційного прокурора, і в Національне антикорупційне бюро щодо необхідності проведення розслідування", - повідомив Гладковський в ефірі телеканалу ZIK. І додав, що напередодні парламентський Комітет з питань запобігання корупції розглянув відповідні заяви.

Раніше Гладковський також написав заяви про відсторонення від посади першого заступника секретаря РНБО і голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю на час проведення розслідування.

"Я готовий і навіть зараз, і завтра, коли мене запросять... мене викличуть для свідчень, я готовий все це зробити... Я хочу, щоб все це закінчилося якомога швидше і готовий зробити для цього все, що від мене залежить... щоб все було з'ясовано і була дана необхідна оцінка", - додав він, відповідаючи на запитання, чи викликали його на допит.

Коментуючи підслідність справи про розкрадання в українській оборонці, відсторонений від посади перший заступник секретаря РНБО повідомив, що не знає, хто саме розслідуватиме його – ГПУ чи НАБУ.

Розслідування Bihus.info про розкрадання в оборонній сфері України Гладковський вважає "інформаційною провокацією" і "частиною брудної боротьби за владу", від якої страждає його доля і доля його сім'ї.

За його словами, в період виборчої кампанії він хотів би забезпечити проведення розслідування "у прозорій ситуації". Крім того, за словами Гладковського, його син Ігор, який також фігурує в розслідуванні, подав позов проти журналістів про захист честі та гідності.

Читайте також: Нацкорпус влаштував "криваву" акцію протесту під будинком Гладковського-молодшого

Нагадаємо, 26 лютого Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило справу за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в "Укроборонпромі", до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза.

З 2016 року вони продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як прокладку використовували підприємство Порошенка "Кузня на Рибальському", через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.

На тлі гучного скандалу про припинення своїх повноважень на час розслідування повідомив сам Олег Гладковський. Ігор Гладковський і ДК "Укроборонпром" заявили про намір подати до суду на авторів розслідування. А президент Порошенко, незважаючи на давність існуючої схеми, вимагає від правоохоронців провести термінову перевірку інформації, оприлюдненої у розслідуванні.

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію та масштабні зловживання в оборонному секторі. Докладніше читайте у матеріалі DT.UA "Злочинні схеми в оборонпромі: чому розслідування Bihus.Info не може бути фейковим".