UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відхід Кучми з ТКГ: секретар РНБО розповів про кандидатів на його місце

За словами Данилова, новий глава ТКГ не послабить позиції України

Зараз розглядаються декілька кандидатів замість Леоніда Кучми у Тристоронній контактної групи щодо врегулювання ситуації в Донбасі.

Про це сказав у ефірі телеканалу "Україна 24" заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, передає «Укрінформ».

"Я не можу зараз сказати, хто буде на заміну Кучмі. Є кілька варіацій, до тих пір, поки остаточно не буде рішення, я не можу зараз назвати кандидатури. Звичайно, кандидатури були з самого початку, тому що з Леонідом Даниловичем домовлялися, що буде певний період, коли він повинен піти... Зараз відбувається якраз процес, і повірте, Україна буде представлена дуже міцно, як і досі", - сказав Данилов.

Читайте також: Кучма просив передати його повноваження в ТКГ Резнікову – Зеленський

Нагадаємо, 3 червня 2019 року, після перемоги Зеленського на президентських виборах, Кучма вдруге очолив делегацію України в Мінську. На пресконференції у Маріїнському парку 20 травня 2020 року Зеленський повідомив, що Кучма просив його передати повноваження голови української делегації у ТКГ віцепрем’єр-міністру з питань реінтеграції ТОТ Олексію Резнікову. 

За кілька днів до цього суд зобов'язав СБУ відкрити кримінальну справу через можливе вчинення державної зради представниками української делегації під час переговорів у Мінську. Ішлося про Андрія Єрмака та Леоніда Кучму.

На засіданні групи 11 березня, в якому брав участь Єрмак і заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, сторони підписали протокол про створення так званої консультативної ради з бойовиками та Росією у статусі стороннього спостерігача.

Цей протокол так і не було ратифіковано, і згодом українська сторона від цієї ідеї  відмовилася, увівши до складу ТКГ переселенців з Донеччини та Луганщини. Що викликало бурхливу реакцію Кремля та звинувачення у нібито «небажанні закінчити війну». Можна вважати, що в останню мить Київ успішно вислизнув із завбачливо розставленої Москвою пастки, втім, навряд чи вона була й буде останньою.