UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відбудова України: Німеччина відмовляється від ідеї "шефства над регіонами" – "Європейська правда"

У Німеччині вважають ефективнішим гнучке реагування на запити України.

Берлін не вважає ефективною концепцію, за якою держави-донори концентруватимуться на відбудові певних регіонів під час повоєнного відновлення України, і відмовляється від неї. Про це у коментарі "Європейській правді" заявив уповноважений Федерального уряду Німеччини з питань відновлення України Йохен Фласбарт на зустрічі з журналістами у Києві.

Він пояснив, що німецький уряд відмовився від фокусування на допомозі лише певним областям.

"Ми вирішили не концентруватися на допомозі чи партнерських стосунках з певними регіонами чи звертати особливу увагу на певні сектори чи галузі економіки", – заявив Фласбарт.

Фактично Берлін відмовляється від концепції, яку просувала раніше українська влада і з якою загалом погоджувалися партнери. Зокрема президенти Володимир Зеленський і Франк-Вальтер Штайнмаєр минулої осені домовилися про патронат Німеччини над Чернігівщиною.

Йохен Фласбарт наголосив, що Німеччина натомість вважає ефективнішим гнучке реагування на запити України.

"Ми насамперед виходимо з того, що потрібно дуже чітко координувати наші зусилля разом з у Україною, щоби ставилися правильні пріоритети і визначалося, які проєкти і які програми будуть втілюватися в життя", – заявив він.

За словами компетентних джерел у владі, така новина перед Самітом – дуже серйозний сигнал для влади. Зокрема Україна може втратити підтримку через тиск на місцеве самоврядування, централізацію та прийнятий законопроект про так звану «містобудівну реформу» №5655.

Читайте також: Україна отримає від Світового банку гранти на відновлення енергетичної інфраструктури: скільки і коли

Нагадаємо, Міністерство розвитку Німеччини вирішило надати додаткові 111 мільйонів євро на відновлення України