UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори мера Києва відбудуться не раніше листопада

Опозиція вимагає найближчим часом провести пленарне засідання Київради для направлення до парламенту клопотання про вибори мера столиці. Однак у секретаря Київради Галина Герега інша думка щодо цього.

Київрада зможе направити в парламент клопотання про вибори мера Києва лише 12 липня, коли Верховна Рада вже піде у відпустку. Таким чином, народні депутати зможуть розглянути клопотання про переобрання мера столиці не раніше вересня, а вибори можуть бути призначені на листопад.

Про це в статті для ZN.UA пише політичний оглядач Інна Ведерникова.

Як відомо, Черновецький офіційно складе з себе повноваження лише після того, як Київрада офіційно візьме до уваги його відставку (ст. 79, п.1, п.7 закону про місцеве самоврядування). З того моменту виконувати обов'язки буде секретар ради Галина Герега. Вона ж, згідно зі ст. 42.п.3 того ж закону, протягом 15 днів повинна звернутися до Верховної Ради з проханням призначити вибори мера.

- У Партії регіонів готові відтягувати вибори мера Києва, щоб не програти парламентські

Однак, зазначає автор статті, чергове пленарне засідання Київради призначено на 12 липня. Останнє ж перед літніми канікулами засідання парламенту пройде 6 липня. Таким чином, розглянути клопотання Київради парламент зможе тільки у вересні, коли народні депутати повернуться з морів. А вибори можуть бути призначені виключно на листопад ( закон визначає термін виборчої кампанії в 60 днів).

Як відомо, опозиційні фракції Київради БЮТ і Блок Кличка вже виступили з офіційними заявами, вимагаючи перенести пленарне засідання сесії Київради на найближчий час. Однак у секретаря Київради Галини Гереги, до якої ZN.UA звернулося за коментарем і яку ті ж опозиціонери звинувачують в обізнаності про можливу відставку Черновецького і завбачливе перенесення засідання з червня на липень, власна думка щодо цього.

«Зараз багато розмов з приводу того, що я нібито знала про майбутню відставку Черновецького тощо. Не знала. І спішно повернулася з відрядження до Львова», - заявила Герега.

За її словами, рішення про перенесення пленарного засідання з червня на 12 липня було прийнято одноголосно на погоджувальній раді голів фракцій.

«Основний мотив - Євро-2012. Щоб не створювати додаткового скупчення людей у центрі, депутатів і відпустили в офіційні відпустки. Куди вони, до речі, вже успішно й роз’їхалися. Якщо ж в опозиційних фракцій були якісь свої міркування щодо можливого розвитку подій (а про офіційне закінчення строку повноважень Черновецького 3 червня багато хто з них публічно заявляв), вони мали їх озвучити або заперечити у травні на раді. Власне, коли ми й ухвалювали це рішення», - зазначила вона.

«Що стосується нинішньої пропозиції перенести засідання на найближчі дні, то я, щойно повернувшись, відразу ж обдзвонила всіх голів фракцій. Віталія Кличка в тому числі. Проблема в тому, що більшості депутатів справді немає в Києві. І я не впевнена, що зможу забезпечити кворум. До того ж хотілося б, що б подібне рішення ми ухвалювали в складі максимальної кількості депутатів, а не 62-ма голосами тих, кого вдалося видзвонити. Однак, якщо опозиційні фракції самі зберуть кворум і в залі буде хоча б 80 депутатів, тільки спасибі їм скажу» - сказала Г.Герега.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Інни Ведерникової «Київ відправили у відставку». !zn

Читайте також:

Кличко напередодні виборів ризикує залишитися без спонсорів


Київські вибори: варіанти шоу


Попов за два місяці до виборів роздасть малозабезпеченим киянам 40 млн грн


Вибори мера Києва можуть не відбутися