UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в США: Республіканці дещо випереджають демократів у Палаті представників, але баланс сил у Сенаті рівний

Американці переобирають усіх 435 членів Палати представників та 35 зі 100 членів Сенату.

Контроль над Палатою представників і Сенатом залишається далеким від остаточно визначеного, і для повної картини може знадобитися деякий час. Але вже очевидно, що вибори відбуваються не так, як того очікували республіканці, пише The New York Times.

Читайте також: Аналітики Atlantic Council спрогнозували, як проміжні вибори в США можуть вплинути на підтримку України

Наразі співвідношення сил між демократами та республіканцями в Конгресі загалом та Палаті представників зокрема виглядають так:

Выборы в США
The New York Times

Поки що в Сенаті демократи мають 47 місць проти 46 місця республіканців.

Водночас в Палаті представників демократи мають 142 місця. Республіканці – 180.  

Нагадаємо, Сенат (100 сенаторів, два від кожного штату, яких обирають на 6 років_ і Палата представників (435 депутатів, яких обирають на термін 2 роки) разом складають  Конгре́с США  — федеральний законодавчий орган  країни.

Проміжні вибори до Конгресу США відбулися 8 листопада. Американці переобирають усіх 435 членів Палати представників та 35 зі 100 членів Сенату.

Станом на 8 ранку баланс сил в інфографіці виглядає так:

Законодавці та політологи закликають до терпеливості, поки в штатах підраховують бюлетені, надіслані поштою, і підсумовують результати, пише The Wall Street Journal і деталізує:

"Палата представників: Демократична партія Ебігейл Спанбергер зберегла своє місце в перегонах у Вірджинії, демократи тут вважалися потенційним лідером у боротьбі за контроль над Палатою представників.
Сенат: Сенатор-демократ Петті Мюррей зберегла своє місце у Вашингтоні, а республіканець Дж. Д. Венс здобув перемогу в сенатській гонці в Огайо. Але боротьба за контроль над Палатою може затягнутися, оскільки другий тур у Джорджії починає виглядати цілком вірогідним.

Читайте також: Вибори в США: республіканці вимагають повернути ручний підрахунок голосів

Губернатори: Рон ДеСантіс, Грег Ебботт, Гевін Ньюсом і Гретхен Вітмер переобрані, тоді як демократи змінили посади губернаторів у Меріленді та Массачусетсі".

На що сподівається Росія 

Як пише Reuters, прокремлівські сили в Росії сподіваються, що республіканці отримають контроль над Конгресом, і, на їхню думку, такий результат може означати, що президента-демократа Джо Байдена чекатиме більш ускладнений процес схвалення пакетів військової допомоги для України.

Але наразі мало хто в Москві очікує, що двопартійний політичний консенсус США щодо України дасть тріщину, яким би не був остаточний результат проміжних виборів у США. Вони також не очікують, що підтримка Києва Вашингтоном найближчим часом суттєво знизиться.

Натомість, з огляду на наступні президентські вибори в США у 2024 році та стійкість геополітичного ворога, чий момент на історичному сонці, як вони вважають, добігає кінця, прокремлівські росіяни сподіваються, що результати будуть оскаржені, а американська політична система зіткнеться з новими потрясіннями в найближчі роки.