UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Харкові — Терехов програв апеляцію

Рішення апеляційного суду на результати виборів не вплине.

У Харкові Ігор Терехов програв апеляцію у другому апеляційному адміністративному суді. Представники Терехова домагалися скасування постанови територіальної виборчої комісії Харкова щодо розгляду скарг цивільної мережі "ОПОРА", яка зафіксувала розбіжності у підсумкових протоколах на кількох десятках виборчих дільниць. Про це стало відомо з трансляції ГМ "ОПОРА" на Фейсбук.

"Суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду без змін. На підставі викладеного, апеляційний суд погоджується з висновками суду першої інстанції. Харківська міська ТВК може обрати різні рішення в межах наданих їй повноважень, що і було зроблено в цьому разі шляхом розгляду по суті скарг координатора ГМ "ОПОРА" Миколи Зінченка, тобто Харківська міська ТВК діяла в межах своїх дискреційних повноважень", — заявила головуюча суддя.

За висновком суду, рішення харківського тервиборчкому не погіршило положення кандидата Терехова, визнаного обраним міським головою, оскільки воно не вплинуло на результати голосування.

Терехов має заплатити 1362 грн судового збору. Рішення оскарженню не підлягає.

1 листопада міська територіальна виборча комісія встановила результати голосування, згідно з якими секретар Харківської міськради Ігор Терехов здобув перемогу у першому турі, здобувши 146 249 голосів виборців (50,66%). За його найближчого конкурента, колишнього міського голову Харкова Михайла Добкіна, проголосували 82 008 осіб (28,41%).

Того ж дня "ОПОРА" заявила про те, що як мінімум на дев'яти дільницях у Харкові виявлено сфальшовані протоколи підрахунку голосів.

Про рішення оскаржити результати виборів також заявив один із кандидатів Михайло Добкін. На своїй сторінці у Facebook він написав, що було зафіксовано "грубі фальсифікації".

Посли G7 прокоментували проведення виборів у Харкові. За їхніми словами, дуже важливо, щоб у роботу вітчизняних спостерігачів, таких як представники громадської мережі "ОПОРА", не було жодних втручань.

Детальніше про вибори мера Харкова читайте в матеріалі Олександра Клюжева та Олександра Неберикута "Вибори мера Харкова: бюджетні гроші, адміністративний ресурс та "батьківська" турбота про виборців".

4 листопада ЦВК зажадала від харківської ТВК пояснень про факти фальсифікацій виявлених "ОПОРОЮ".

У той же день, 4 листопада Харківська міська територіальна виборча комісія відмовила координатору цивільної мережі "ОПОРА" Миколі Зінченку у перерахунку голосів на 10 дільницях, де було виявлено розбіжності у підсумкових протоколах на користь Ігоря Терехова.