UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд Венесуели визнав перемогу Мадуро на виборах

Опозиція не згодна з рішенням суду. 

Верховний суд Венесуели визнав перемогу президента Ніколаса Мадуро на виборах 28 липня, закріпивши інституційну підтримку керівної партії, повідомляє Reuters.

Читайте також: Вибори у Венесуелі: Бразилія та Колумбія обговорили варіанти виходу з кризи

Після виборів і антиурядових протестів адміністрація Мадуро вдалася до дій, які опозиція та правозахисні групи назвали придушенням інакомислення. Ці дії включали, зокрема, арешти опозиційних діячів і протестувальників, ухвалення закону, що посилює правила діяльності неурядових організацій, а також примусові відставки державних службовців, які нібито дотримуються опозиційних поглядів.

Верховний суд розглянув матеріали виборчої комісії й погодився з тим, що Мадуро переміг на виборах, заявила голова суду Каріслія Родрігес, додавши, що це рішення не може бути оскаржене.

“Результати президентських виборів 28 липня, оприлюднені Національною виборчою радою, де Ніколас Мадуро був обраний президентом республіки, є дійсними”, - сказала Родрігес.

Виборча комісія заявила, що Мадуро отримав дещо більше половини голосів, хоча не опублікувала повних результатів голосування.

Опозиція стверджує, що її кандидат Едмундо Гонсалес здобув підтримку 67% виборців.

Верховний суд не має конституційного права виконувати будь-які виборчі функції, що робить його рішення недійсним, заявила опозиція.

За словами Родрігес, копія рішення суду буде передана генеральному прокурору, щоб її можна було долучити до кримінальних розслідувань, які ведуться щодо порушень, пов'язаних із публікацією “імовірно неправдивих” результатів виборів в Інтернеті.

І Гонсалес, і лідер опозиції Марія Коріна Мачадо перебувають під слідством за кількома звинуваченнями, в тому числі у підбурюванні військовослужбовців до скоєння злочинів після того, як вони закликали сили безпеки захистити результати виборів.

Багато західних держав закликали до повної публікації результатів голосування, тоді як Росія, Китай та деякі інші країни привітали Мадуро з перемогою.

Джерела повідомили Reuters, що США підготували список із близько 60 урядовців та членів їхніх родин, які можуть потрапити під санкції в межах перших каральних заходів після голосування, але більшість рішень щодо врегулювання кризи, запропонованих міжнародною спільнотою, були або проігноровані, або відкинуті урядом, опозицією чи обома сторонами у Венесуелі.

Рішення суду дає Мадуро, який перебуває при владі в країні з 2013 року, ще один шестирічний президентський термін.

Читайте також: США та Бразилія виступають за проведення нових виборів у Венесуелі

Детальніше про те, що відбувається у Венесуелі, розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.