UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховна Рада провалила голосування за призначення Вітренка міністром енергетики

Три фракції не дали жодного голосу "за".

Верховна Рада не призначила Юрія Вітренка першим віцепрем'єр-міністром України – міністром енергетики. Таке рішення підтримали 186 народних депутатів при необхідних 226. Раніше арламентський комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не підтримав кандидатуру Юрія Вітренка.

Фракції голосували так:

У 2006 - 2007 роках Вітренко був радником, а після цього й головним радником голови правління НАК “Нафтогаз України”. З 2008 по 2010 роки він обіймав посаду старшого віцепрезидента і головного операційного директора фонду приватних інвестицій "Амстар Європа" (міжнародна група фондів "Амстар" зі штаб квартирою в Денвері, США).

Крім того, у 2008 - 2014 роках Вітренко був запрошений виступити як один з організаторів реструктуризації міжнародних боргів НАК “Нафтогаз України” (шляхом обміну на випущені єврооблігації) на посаді позаштатного радника голови правління компанії. Після того, як у компанії змінилося керівництво у 2010 році Вітренка залишили позаштатним радником. У 2010 році він заснував інвестиційну компанію ЕйВайЕй Кепітал (AYA Capital).

У листопаді 2018 року його призначили виконавчим директором НАК "Нафтогаз України". У липні цього року Вітренко покинув зазначену посаду. У квітні минулого року його обрали головою Наглядової ради ПАТ "Укрнафта". Через кілька місяців після цього президент України Володимир Зеленський призначив Вітренка членом наглядової ради держконцерну "Укроборонпром".

Читайте також: Вітренко оцінив збитки «Нафтогазу» з початку року

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що під час засідання фракції “Слуга народу” мала обговорити призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки, Юрія Вітренка - віцепрем’єром – міністром енергетики, Юлії Лапутіної - міністеркою у справах ветеранів.

Пізніше стало відомо, що міністр у справах ветеранів Сергій Бесараб та міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський подали у відставку. Голова парламенту Дмитро Разумков дав доручення профільним комітетам розглянути питання їхнього звільнення вранці, 16 грудня.

Напередодні Верховна Рада проголосувала за відставку Бесараба. Він написав заяву за власним бажанням.