UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховна Рада більше не буде розглядати мовний законоппроєкт Бужанського

Ініціатива просто втратить свою суть з початком навчального року

Скандальний мовний проєкт закону народного депутата від "Слуги народу" Максима Бужанського не будуть виносити на розгляд Верховної Ради восени, коли почнеться нова сесія, оскільки він втратить свою суть.

Про це заявила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, передає «РБК-Украина».

"Звичайно, було б краще, якби ми відхилили його під час поточної третьої сесії. Але просто фізично не дійшли до цього. У вересні, однозначно, виносити цей закон вже немає сенсу", - пояснила Кравчук.

За її словами, у Раді планують провести ще кілька позачергових сесій в кінці серпня, але розглядати законопроєкт Бужанського про мову в навчальних закладах на них не будуть.

"Також вже не буде сенсу включати цей законопроєкт до порядку денного четвертої сесії (з 1 вересня 2020 - ред.). Адже 1 вересня всі школи, які до цього викладали російською будуть викладати українською. Закон не буде мати зворотної дії. Тобто до ухвалення цього закону саме в цій редакції не буде сенсу", - додала депутат.

Нагадаємо, законопроєкт Бужанського передбачає відстрочення переходу російськомовних 5-11 класів на українську мову до 2023 року і зменшення кількості предметів, які повинні викладатися українською.

Читайте також: В Офісі омбудсмена анонсували безкоштовні курси державної мови

Відзначимо, що спочатку законопроєкт хотіли розглянути 16 липня. Через це під стінами парламенту зібралися кілька тисяч людей, які вимагали не допустити його ухвалення

На його швидкому розгляді наполягала фракція «Слуга народу». Однак він не знайшов підтримки ні в МОН, ні у комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, який рекомендував депутатам відхилити його.

Крім того, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підготував звернення до Верховної Ради України і закликав парламентарів не підтримувати проєкт закону.

«Насправді цей законопроєкт (№2362 - ред.) не має нічого спільного з наступністю реформ в освіті, адже тут мова йде про звуження функціонування української мови, що є неприпустимим», - сказав він.