UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд роз'яснив своє рішення про реєстрацію Клюєва на виборах

У суді наголосили, що не зобов'язували ЦВК реєструвати екс-голову адміністрації Януковича кандидатом у народні депутати.

Верховний суд зобов'язав Центральну виборчу комісію повторно розглянути пакет документів про реєстрації кандидатом у народні депутати Андрія Клюєва, який очолював адміністрацію засудженого за держзраду екс-президента Віктора Януковича. У той же час, винесене рішення не зобов'язує ЦВК реєструвати кандидатуру Клюєва.

"У зв'язку з поширенням недостовірної інформації про рішення Верховного суду про реєстрацію Клюєва кандидатом у народні депутати, повідомляємо про зміст відповідного рішення ВС. Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду скасував рішення суду першої інстанції в частині зобов'язання ЦВК зареєструвати кандидатом у народні депутати Андрія Клюєва, зате зобов'язав ЦВК повторно розглянути документи щодо його реєстрації", - йдеться в повідомленні, поширеному прес-службою Верховного суду увечері в понеділок, 1 липня.

У Верховному суді нагадали, суд першої інстанції повністю задовольнив позовні вимоги "Ліберальної партії України", що висунула Клюєва кандидатом у депутати. А Касаційний адміністративний суд Верховного суду цю ухвалу скасував.

"Суд першої інстанції позовні вимоги задовольнив повністю: постанова ЦВК скасував і зобов'язав зареєструвати Клюєва кандидатом у народні депутати. Верховний суд скасував це рішення в частині зобов'язання ЦВК зареєструвати особу кандидатом у народні депутати", - підкреслили в прес-службі Верховного суду.

Рішення Верховного суду щодо Клюєва пояснили тим, що ЦВК не досліджувала даних Держприкордонслужби, які б підтвердили чи спростували факт п'ятирічного проживання екс-глави АП на території України.

Нагадаємо, 23 червня, ЦВК відмовила в реєстрації Андрієві Клюєву кандидатом у депутати в окрузі №46 в Донецькій області. Шостий апеляційний суд Києва задовольнив клопотання "Ліберальної партії України", визнав рішення ЦВК незаконним і зобов'язав її зареєструвати кандидатуру Клюєва. Представники партії стверджували, що з 2014 року Клюєв нібито мешкав в окупованому Донецьку, тобто виконав формальні вимоги до кандидата щодо проживання на території України протягом п'яти років.

Андрій Клюєв підозрюється у заволодінні з травня 2010 по квітень 2011 року державним майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, повторно і в особливо великих розмірах.

В 2018 році суд Європейського Союзу анулював санкції стосовно колишнього глави адміністрації президента України за Віктора Януковича і Андрія Клюєва, які були введені в березні 2017 року. У березні цього року Інтерпол виключив Андрія Клюєва зі списку розшукуваних осіб.

Андрій Клюєв був главою Адміністрації президента у кінці січня – лютому 2014 року. Тричі займав посаду віце-прем'єр-міністра України, був одним із керівників Партії регіонів. Також Андрій Клюєв може бути причетний до масових вбивств на Майдані та розгону студентського протесту в листопаді 2013 року.

Клюєв був оголошений в розшук ще в 2014 році. СБУ встановила, що він перебуває в Росії.